iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ανοικτή επιστολή της
iselida.gr στον πρωθυπουργό
για την πανδημία Ίντριγκα


Δεν είναι καθόλου εύκολο για μία μικρή ενημερωτική ιστοσελίδα να απευθυνθεί δημοσίως στον πρωθυπουργό της χώρας.

Ωστόσο επειδή η iselida.gr στα τρία χρόνια της απολύτως νόμιμης λειτουργίας της σε όλα τα πεδία, τηρεί απαρέγκλιτα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της Ενώσεως Συντακτών και είναι μέλος του επίσημου ηλεκτρονικού μητρώου e media της Γενικής Γραμματείας επικοινωνίας έχει το θάρρος να επισημάνει με σεβασμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κοινωνία κινείται σε τεντωμένο σχοινί με το θέμα των χειρισμών της πανδημίας.

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ

Η iselida.gr ''έφαγε πολύ ξύλο'' (κι εξακολουθεί να τρώει) επειδή από τον Μάρτιο αντιτάχθηκε ανοικτά στο κίνημα των ''ψεκασμένων'', επισήμανε πως υπάρχει στα αλήθεια ένας θανατηφόρος κορωνοιός και επικρότησε τη γενναία κυβερνητική απόφαση να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ως μέσο ενημέρωσης υποστηρίξαμε τις επίσημες απόψεις και αποφάσεις της επιτροπής των επιστημόνων και η μικρή δικαίωσή μας ήταν όταν όλος ο πλανήτης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον πλανήτη στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ως εδώ καλά γιατί από τον Ιούλιο και μετά όλα πάνε στραβά κι ανάποδα. Για να φτάσουμε σήμερα 2 Νοεμβρίου που ''ο κόσμος έφτασε στο χτένι'' να συζητάμε για γενική καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, προσέξτε στη Θεσσαλονίκη, και δεν αποκλείει κανείς να έρθει και η σειρά της Αθήνας.

Το τι πήγε λάθος το ξέρετε καλύτερα από όλους ως ο ηγέτης της χώρας και είναι κρίμα να χρεώνεστε δραματικά λάθη άλλων, που όμως εσείς ως ηγέτης εγκρίνατε. Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να απαριθμήσουμε τα λάθη που έγιναν έως σήμερα και να ολοφυρόμαστε. Το θέμα είναι να μην ξαναγίνει ούτε ένα λάθος ακόμη γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο. Νιώθουμε μόνο τη δημοσιογραφική υποχρέωση να σας υπενθυμίσουμε, γιατί σίγουρα μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό θα το έχετε ξεχάσει, πως σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των σχολείων οι μαθητές αγοράζουν από την τσέπη τους μάσκες. Γιατί ? Γιατί κάποιοι ανόητοι έφτιαξαν μάσκες για...γίγαντες σε παιδιά 8 ετών! Και δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί ούτε ένας από τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας. Ούτε ένας!

Σήμερα λοιπόν 2 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που λειτουργούν με κόσμο καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ, τα παιδιά, έφηβοι και μεγαλύτεροι αθλητές (ένας ολόκληρος κόσμος) παίζουν ποδόσφαιρο και άλλα σπορ, ορισμένα θέατρα και κινηματογράφοι θα κάνουν μια τελευταία παράταση και μετά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, τουλάχιστον οι νοήμονες, πως δεν πρόκειται για κλείσιμο ενός μήνα, αλλά (πολύ?) περισσότερο. Τι θα σημάνει αυτό τόσο για την επιβίωση στο οικονομικό σκέλος χιλιάδων επιχειρηματιών και εργαζομένων όσο και για την ψυχική τους υγεία, θα το καταλαβαίνετε. Θα αρρωστήσει κόσμος και ίσως πεθάνει από άλλες ασθένειες πλην του κορωνοιού. Και προφανώς δεν είναι η δουλειά μας να σας υποδείξουμε τι θα κάνετε ή πώς θα ''το σώσετε''. Κι επειδή έχει τη σημασία του δεν αναφέραμε τυχαία τον αθλητισμό που ''νεκρώνεται''. Δηλαδή εκατοντάδες ερασιτεχνικές ομάδες με Ακαδημίες παίδων, νέων, εφήβων και ανδρών που εργάζονται προπονητές, αθλούνται χιλιάδες άνθρωποι από 6 έως 40 ετών χάνουν τον κόσμο τους και διαλύεται ό,τι έχει σχέση με το ευ αγωνίζεσθαι. Δηλαδή ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κολλάει κορωνοιό ενώ ο επαγγελματίας δεν κολλάει? Αυτό που είχε ο Ρονάλντο (το όνομα επειδή το ξέρουν όλοι στη Γη) τι ήταν δηλαδή? Η εστίαση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πλήττονται άγρια. Αντιθέτως έμειναν στο απυρόβλητο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή κι αν είναι εστία υπερμετάδοσης, ενώ δεν δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση. Ήταν τόσο δύσκολο κάθε βράδυ, κυρίως τα Σαββατόβραδα, μετά το κλείσιμο των μαγαζιών στις 12 να ξεχύνονται περιπολικά στις πλατείες και τα στέκια της νεολαίας για να αποτρέπεται ο επικίνδυνος συνωστισμός? Σίγουρα όχι.

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ έστω και στο ''παρά ένα'' επειδή έχετε αποδείξει τα ανθρώπινα αντανακλαστικά σας αλλά και τις ικανοτητές σας, συγκαλέστε μια εθνική σύσκεψη για να σωθεί η κατάσταση.

Επίσης πείτε αυστηρά στους λοιμωξιολόγους της επιτροπής (και παράλληλα απαγορέψτε σε όλους τους υπόλοιπους άσχετους να βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια) να μιλάνε ανθρώπινα και όχι σαν ρομπότ όταν είναι καλεσμένοι σε εκπομπές. Οι πολίτες αγωνιούν και θέλουν νηφάλια ενημέρωση από επιστήμονες που δεν τους απειλούν, αλλά τους συμβουλεύουν. Σαν να ήταν συγγενείς τους ή φίλοι τους.

Πρωτίστως όμως - είναι επιτακτική ανάγκη - από σήμερα κιόλας - η κυβέρνηση στην καθημερινή στατιστική των κρουσμάτων και των θυμάτων να δίνει αναλυτικά στοιχεία. Δηλαδή από τους νεκρούς πόσοι ήταν ηλικιωμένοι και πόσοι είχαν σοβαρά υποκείμενα - όπως τα λέτε - νοσήματα και ποιά ήταν αυτά. Γιατί γι αυτούς - ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς δίνεται η μεγάλη μάχη της κοινωνίας να μην κολλήσουν. Επίσης πολύ σημαντικό πόσοι από όσους μπαίνουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία είναι μετανάστες (προς Θεού άνθρωποι είναι εννοείται και πρέπει να γίνουν καλά, αλλά έχει σημασία να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό). Το ίδιο και με τα κρούσματα, να υπάρχει διευκρίνιση στις ηλικίες, τις περιοχές και την εθνικότητα.

Αφήσαμε για το τέλος της επιστολής μας το περιβόητο εμβόλιο, αλλά και το φάρμακο. Ας μας πείτε είτε προσωπικά εσείς με διάγγελμα είτε ο υπουργός υγείας, είτε ο επικεφαλής καθηγητής Τσιόδρας τι πραγματικά συμβαίνει με την πορεία των ερευνών. Είναι αμαρτία να αγωνιούμε, είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε. Στο κάτω κάτω αν - τονίζουμε αν - υπάρχει φόβος ότι δεν θα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο ούτε μέσα στο 2021 ο κόσμος θα το ''χωνέψει'' και θα προφυλάσσεται περισσότερο.

Όσο για τις μάσκες, έστω και τώρα, κάντε μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία (προφανώς χωρίς να δώσετε ούτε ένα ευρώ στα ΜΜΕ) για το πώς πρέπει να φοράνε οι πολίτες την μάσκα, κάθε πότε να την αλλάζουν και όλα όσα δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν καταλάβει. Με την ευκαιρία να σας ρωτήσω (αφού ενημερώσω ότι είμαι ένας Θεοσεβούμενος άνθρωπος, πιστός Χριστιανός και νομοταγής πολίτης που σημαίνει ότι και εκκλησιάζομαι και φοράω τη μάσκα όπως επιβάλλεται μόλις βγαίνω από το σπίτι) γιατί αν συλληφθώ εγώ (που αποκλείεται γιατί φοράω μάσκα και σωστά) ή κάποιος αφηρημένος πολίτης ή αρνητής μάσκας που δεν φοράει θα πληρώσει πρόστιμο 150 ευρώ κι ένας παπάς (απλός άνθρωπος όπως κι εγώ και όλοι μας κι αυτός σωστά?) θα φύγει ελεύθερος...

Με την ελπίδα ότι ίσως διαβάσετε αυτές τις σκέψεις, σας διαβεβαιώνουμε πως ήταν καλόπιστες και προερχόμενες από καθημερινή συνομιλία με πολίτες, οι οποίοι βεβαίως πιστεύουν πως υπάρχει θανατηφόρος κορωνοιός, αλλά είναι θυμωμένοι, φοβισμένοι, απογοητευμένοι και κουρασμένοι με την κυβερνητική διαχείριση. 

Μακάρι του χρόνου τέτοια ημέρα, με τη βοήθεια του Θεού, της επιστήμης και της ανθρώπινης δύναμης και θέλησης να θυμόμαστε όλα αυτά σαν έναν εφιάλτη που πέρασε, και η Ελλάδα όπως και όλος ο πλανήτης να έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Μακάρι κ. πρωθυπουργέ...