iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Τα 10 πράγματα που
μας περιμένουν ως
τα Φώτα με την καραντίνα Ίντριγκα


Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τις επόμενες ημέρες της πανεθνικής καραντίνας.

Όσοι αναγνώστες παρακολουθούν τακτικά την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr και την εμπιστεύονται για την ενημερωσή τους ίσως θυμούνται ότι εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες τον Μάρτιο, δεν αναφέραμε ξανά και ποτέ τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των θυμάτων. Και αυτό γιατί κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Επειδή κάνουμε αυτή τη δουλειά 37 ολόκληρα χρόνια, μια ζωή, επισημαίνουμε ότι κάποτε τη δεκαετία του 80' οι θάνατοι από ναρκωτικά ήταν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Όσο περνούσε ο καιρός χάνονταν στα ''ψιλά'' και κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν από τα ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πεθαίνουν άνθρωποι από ναρκωτικά καθημερινά? Φυσικά και πεθαίνουν. Αλλά δεν έχει ειδησεογραφική ''αξία''. Αξία έχει οι κυβερνήσεις να έκαναν κάτι για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από ναρκωτικά, τροχαία, ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ή πείνα.

Επίσης η iselida.gr ποτέ δεν ''πούλησε'' τρόμο και τίτλους για κλικαρίσματα, αλλά σε σχέση με την πανδημία είτε μετέφερε τις επίσημες ανακοινώσεις κυβέρνησης και επιστημόνων, είτε αξιόπιστες πληροφορίες από το ρεπορτάζ.

Εδώ που φτάσαμε λοιπόν, στα όρια των ψυχικών και οικονομικών μας αντοχών (αν κάποιοι δεν τα έχουν ξεπεράσει) ας δούμε ρεαλιστικά τη σκληρή πραγματικότητα για τις επόμενες εβδομάδες των εορτών.

1. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να πεθαίνουν ή να νοσηλεύονται βαριά, με την ελπίδα σε κάποιες ημέρες - κανείς δεν ξέρει πότε - ο αριθμός να μειωθεί.

2. Η οικονομία θα ''πηγαίνει κατά διαόλου'', με την ελπίδα μετά το Πάσχα ή έστω προς το Πάσχα να αρχίσει να ανακάμπτει δειλά δειλά.

3. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων και αυτή τη σχολική σαιζόν - όπως και πέρυσι - θα έχουν δυστυχώς ελλιπή μόρφωση με όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν τόσο με την τηλεκπαίδευση όσο και με τη μείωση των διαδακτικών ορών, αλλά και της ψυχολογίας τους για αφομοίωση της γνώσης. 

4. Αυτό το στάδιο - της δεύτερης καραντίνας - μάλλον θα είναι ''διαρκείας''. Υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν ''παράθυρα'' χαλάρωσης μέχρι να αρθεί οριστικά και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα στην καλύτερη περίπτωση μετά τον Ιανουάριο. Εκτός κι αν τα πράγματα είναι τόσο χάλια που φύγουν έτσι και οι Απόκριες, η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου. Αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει παράλογο και αποκρουστικό. Οπότε ας μην το σκεφτόμαστε. 

5. Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία (σίγουρα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μάλλον του Αι Γιαννιού το 2021) και με μήνυμα στο 13033 οι γονείς και συνοδοί θα μπορούν να πάνε και να πάρουν τα παιδιά. Τα σχολεία θα ξανακλείσουν για τις διακοπές την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

6. Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν και τα μικρά εμπορικά καταστήματα και με κωδικό 2 οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν να ψωνίζουν. Σημειώστε το εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο, αλλά μάλλον δύσκολο, να καταργηθεί από τις 7 ή τις 15 του μηνός η αποστολή μηνυμάτων.

7. Το Σάββατο 20 ή τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου - σίγουρα - θα ανοίξουν ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες (μόνο με καθιστούς πελάτες και έως 4 στο τραπέζι), αλλά όχι τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Το μεγάλο ερώτημα  είναι ως πότε θα μείνουν ανοικτά. Σερί ως τη μεγάλη γιορτή του Αι Γιαννιού στις 7 Ιανουαρίου ή και αργότερα ή θα ανοιγοκλείνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα?

8. Οι επιμέρους απαγορεύσεις (κυκλοφορία μετά από κάποια βραδινή ώρα) θα συνεχιστούν έως και τις πρώτες εβδομάδες του 2021 κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε ακριβώς.

9. Το περιβόητο εμβόλιο (μας λένε) θα έρθει στις αρχές του 2021 -  αλλά κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πότε. Θα το κάνουν αρχικά οι γιατροί και νοσηλευτές, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με βαριά νοσήματα. Θα είναι υποχρεωτικό για τον γενικό πληθυσμό και αν ναι με ποιόν τρόπο θα υποχρεώνεται ο πολίτης να το κάνει? 

10. Και τέλος. Όταν περάσει και αυτό το κύμα της πανδημίας εκτός από τα θύματα που θα έχει αφήσει, θα έχουν κλείσει και πολλές μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή άνθρωποι κατεστραμμένοι οικονομικά είτε επιχειρηματίες, είτε άνεργοι. Ολόκληρες οικογένειες που θα περάσουν στο φάσμα της φτωχοποίησης και θα κληθεί η κυβέρνηση να βοηθήσει, άγνωστο πώς...