iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Παραλιακός π. αντιδήμαρχος
κατά δημοσιογράφου
σε ρόλο λογοκριτή... Ίντριγκα


Επειδή ορισμένοι - ελπίζουμε λίγοι - αυτοδιοικητικοί - νομίζουν με το φτωχό τους μυαλό ότι οι δημοσιογράφοι είναι αργόσχολοι, άεργοι, χομπίστες, αλλά το κυριότερο ζάπλουτοι, ας τους δώσουμε το δικαίωμα να συνεχίζουν να νομίζουν.

Το δικαίωμα στο όνειρο δηλαδή. Έτσι κάνοντας την καλή πράξη της εβδομάδας και αφού ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε, είναι μεσημέρι - ακόμη - εορταστικής ραστώνης, δεν ''τρέχει'' κάποιο μεγάλο γεγονός, αποφασίσαμε για λίγη ώρα να γράψουμε ένα μίνι ''μονόπρακτο''. Εννοείται πως πρόκειται για μυθοπλασία και συνεπώς πρόσωπα και καταστάσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ήταν, λέει, το σωτήριο έτος 2021. Σε κάποιον παραλιακό δήμο μιας ευρωπαικής χώρας, πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος για λίγους μήνες διαχειρίστηκε ένα ''χαρτοφυλάκιο''... διασταυρώθηκε τυχαία στο δρόμο με δημοσιογράφο, ο οποίος προ ημερών είχε γράψει ένα ρεπορτάζ για κάποιους αυτοδιοικητικούς - που κατά την επαγγελματική του άποψη - ήταν άξιοι αναφοράς. Στην τυχαία συνάντηση ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Καλή χρονιά, έγραψες κάτι και δεν ανέφερες το ονομά μου...

- Καλή χρονιά, σε τι αναφέρεσαι?

- Στο θέμα που έγραψες καλά λόγια για τον τάδε, την τάδε είναι καλύτεροι από εμένα? (ανέφερε δύο ονόματα ολκής)

- Και λοιπόν?

-Γιατί δεν έγραψες κάτι και για εμένα?

- Γιατί θεωρώ ότι απλώς έκανες καλά τη δουλειά σου όπως είχες καθήκον, δεν έκανες χάρη σε κανέναν και πληρώθηκες κιόλας.

- Ναι αλλά με πιάνουν ψηφοφόροι μου και...διαμαρτύρονται ότι δεν είπες και μια καλή κουβέντα για εμένα.

- Θα καταλάβαιναν να διαμαρτυρηθείς εσύ ή οι ψηφοφόροι σου αν είχα γράψει κάτι κακό για εσένα. Έχω γράψει ποτέ κάτι κακό? 

- 'Οχι! Αλλά θα ήθελα να έχεις γράψει κάτι και για εμένα. Αλλά έτσι είναι. Γράφετε καλά (αόριστο ''γράφετε'' σε πληθυντικό πρόσωπο) μόνο απ όπου ''τα παίρνετε''.

Εδώ είναι το σημείο ''κλειδί''. Ο δημοσιογράφος πρέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου να αποφασίσει αν θα συγκρουστεί ή θα προσπαθήσει για μια τελευταία φορά να τον κάνει να δει την αλήθεια.

- Με κατηγορείς ότι χρηματίζομαι για να γράφω θετικά σχόλια, αλλά δεν πειράζει σε συγχωρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, οπότε δεν θα ''παίξω το παιχνίδι'' σου. Μήπως θυμάσαι προεκλογικά πόσες φορές σε έβγαλα φωτογραφίες και τις δημοσίευσα με θετικά σχόλια, χωρίς ποτέ όχι να σου ζητήσω ,αλλά να υπονοήσω καν να μου δώσεις ''κάτι''. 

- Ναι το θυμάμαι.

-Ήταν πάνω από 20 φωτογραφίες. Και το έκανα με την καρδιά μου, ξέρεις γιατί. Συνεπώς κάτι βοήθησα κι εγώ για να αυξήσεις την αναγνωρισμιοτητά σου και να εκλεγείς ψηλά, όπως υπερηφανεύεσαι. 

- Ούτε σε ενόχλησα ποτέ για να μου δώσεις ποτέ διαφήμιση από την επιχειρησή σου.

- Έτσι είναι.

- Οπότε γιατί μου λες όλα αυτά?

- Δεν με νοιάζει, εγώ έκανα τον κύκλο μου. Αλλά ψηφοφόροι μου ενοχλήθηκαν που δεν ανέφερες κάτι και για εμένα.

(πάλι τα ίδια).

- Θεώρησα όπως σου είπα ότι δεν έκανες κάτι άξιο λόγου. Απλώς καλά τη δουλειά σου, ως όφειλες να κάνεις.

- Εντάξει. Καλή χρονιά.

- Καλή χρονιά.

Επίλογος: Θα μπορούσε εύκολα να είναι στη θέση του αντιδημάρχου και κάποιος δήμαρχος, περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής ή υπουργός. Αν νομίζουμε ότι αυτή η χώρα θα πάει έστω μισό βήμα μπροστά με τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές από κομσομόλους του περασμένου αιώνα, πλανώμαστε πλάνην οικτρά... Δυστυχώς. Από την άλλη είχε απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος. Διαμαρτυρήθηκαν οι ψηφοφόροι του. Δηλαδή αυτός ο αυτοδιοικητικός που εγκάλεσε επαγγελματία δημοσιογράφο, γιατί δεν δηλαδή δεν ανέφερε το ονομά του σε ένα θέμα, τον ψηφίζουν πολίτες. Δεν μπαίνει μόνος του στο δημαρχιακό μέγαρο, την Περιφέρεια ή το Κοινοβούλιο. 

Κι έτσι πολύ εύκολα μπορεί να σταματά στο δρόμο δημοσιογράφους και να τους επιπλήττει γιατί δεν τον εγκωμίασαν...

Τέλος μυθιστορήματος.