iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Το ημερολόγιο προς
την πολυπόθητη ελευθερία
από την καραντίνα Ίντριγκα


Το ημερολόγιο προς την ελευθερία, έτσι όπως δείχνουν όλα...

Καραντίνα με sms σίγουρα έως και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου με απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό και πιθανότατα παράταση έως τις 22 ή 29 Μαρτίου, αλλά με ακόμη χαλαρότερο πλαίσιο ελέγχων, αφού η κοινωνία έχει ''σκάσει''.

Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και ίσως στις 8 (δύσκολο) και σταδιακό άνοιγμα σχολείων από τις 22 ή 29 Μαρτίου (άγνωστο για ποιές βαθμίδες, κάποιοι γιατροί προτείνουν ''τούμπα'' δηλαδή πρώτα γυμνάσια - ή και λύκεια - και μετά δημοτικά).

Ο μήνας ''κλειδί'' ή πιο σωστά ''ξεκλείδωμα'' είναι ο Απρίλιος με απόλυτα βέβαιο πως το Πάσχα θα είναι κανονικό, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων, θα έχουν καταργηθεί (λογικά) τα sms και όσοι θέλουν θα πάνε στα χωριά ή τα εξοχικά χωρίς πρόβλημα και φυσικά με ανοικτές εκκλησίες και κανονική Ανάσταση. 

Άγνωστο παραμένει αν θα ανοίξουν με μέτρα ασφαλείας καφέ και εστίαση με πιθανότερο - πολύ δυστυχώς - αυτό να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως πέρυσι δηλαδή ήρθη η καραντίνα τη Δευτέρα 4 Μαίου, έτσι και φέτος όλα να είναι ελεύθερα (σχολεία, εστίαση, καταστήματα) από την Τρίτη 4 Μαρτίου δηλαδή να φύγει με καραντίνα και η Δευτέρα του Πάσχα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και επιδημιολογικά αλλά κυρίως να πρυτανεύσει η λογική στην κυβέρνηση και να δει ορθολογικά το άνοιγμα της εστίασης με μέτρα ασφαλείας πριν το Πάσχα, δηλαδή τραπέζια μόνο έξω και αποστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθούν και άλλοι χώροι όπως δικαστήρια κλπ.

Όσο για τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια, θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανοίξει, αν όχι γίνει κάποιο ''θαύμα'' μαζί με την εστίαση, πάντως στα μέσα Μαίου, αφού θα αρχίσει δειλά δειλά και η τουριστική περίοδος. Αρκεί να μη γίνιε η Ελλάδα πάλι όπως πέρυσι ''ξέφραγο αμπέλι''...

Τέλος το θέμα με τις μάσκες. Οι γιατροί προαναγγέλλουν ότι θα πρέπει να τις φοράμε ως το καλοκαίρι (αόριστα), δηλαδή και τον Μάιο σίγουρα. Για το καλοκαίρι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο με τη ζέστη και πιθανότατα θα ατονήσει ή με επίσημη ιατρική οδηγία θα τελειώσει και θα περιοριστούμε στις αποστάσεις.

Κάπως έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα