iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Πανδημία και σενάριο
''κομπαγιάσι μάρου''
στην Ελλάδα του 2021 Ίντριγκα


Στη θρυλική ταινία επιστημονικής φαντασίας star trek ο σεναριογράφος επινοεί την εκπαιδευτική άσκηση του πληρώματος με την κωδική ονομασία «κομπαγιάσι μάρου».

Όλα τα μέλη του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» -άνθρωποι και ανδροειδή-αποτυγχάνουν, καθώς είναι προγραμματισμένο όποια επιλογή κι αν κάνουν να μην μπορούν να κερδίσουν.
Για την κινηματογραφική ιστορία, οι ασκούμενοι αξιολογούνται για τις ικανότητες διοίκησης, τον χαρακτήρα, τις εμπνεύσεις και την πειθαρχία τους.

Μόνο ο κυβερνήτης Κερκ τα κατάφερε στη δοκιμασία, αλλάζοντας τις παραμέτρους στον προσομοιωτή λέγοντας, μάλιστα, στην κάμερα με έμφαση «δεν πιστεύω στο σενάριο χωρίς νίκη».

Το δικό της σενάριο «κομπαγιάσι μάρου» στην πανδημία, με όλες τις πιθανές λύσεις, μάλλον είναι καταδικασμένη να ζει η χώρα μας.

Ποιος μπορεί να υπερβεί, αλλάζοντας τα δεδομένα στον προσομειωτή όπως ο κάπταιν Κερκ στην ταινία επιστημονικής φαντασίας, στο δικό μας σενάριο – άσκηση «κομπαγιάσι μάρου»; 

Ή μήπως η σκληρή αλήθεια, είναι ότι δεν μπορεί να μας σώσει κανένας;

Ο χωροχρόνος θα δείξει. Γιατί, όπως έλεγε ένας δασκαλός μου στη σχολή, «τα αληθινά γεγονότα γράφονται από τα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος. Οι δημοσιογράφοι απλώς κάνουν ειδήσεις»…