iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ραφήνα Εκλογές 2023
Ρέπλικες, λαμπηδόνες,
δίδυμα, λύκοι και σκακιέρες Ίντριγκα


Το ρεπορτάζ δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Είναι αυτό που λέγαν οι παλιοί ''οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι δεν πάνε ποτέ για ύπνο''...

Έτσι λοιπόν η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr θυμάται από το δημοσιογραφικό αρχείο της ότι τέτοιες ημέρες παραμονές Πάσχα του 2014, λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές έσκασε η αυτοδιοικητική ''βόμβα'' της προεκλογικής συνεργασίας του Βαγγέλη Μπουρνούς και του Βασίλη Πιστικίδη. Είδαν ότι οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πολύ χαμηλά και πολύ έξυπνα έκαναν σύμπραξη, προαναγγέλλοντας από ''μισή μισή'' θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Τους βγήκε ''με τα τσαρούχια'' καθώς οι δύο βασικοί ''μονομάχοι'' και επικρατέστεροι για τη δεύτερη Κυριακή ο τότε δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος (αν και ''λαβωμένος'' στα ποσοστά και την εικόνα του στην κοινωνία) και ο κοινοτάρχης Πικερμίου Θανάσης Αδαμόπουλος ''κοκορομαχούσαν'', αφήνοντας ''πεδίο δόξης λαμπρό'' στο δίδυμο Πιστικίδη - Μπουρνούς που ''έχτιζε'' θεμέλια ψήφων. Έτσι τη δεύτερη Κυριακή βρέθηκαν αντιμέτωποι στις κάλπες με τον κ. Αδαμόπουλο, ο οποίος ηττήθηκε κατά κράτος. Το ''πείραμα'' - όσον αφορούσε τον στόχο - είχε πετύχει.

Στη συνέχεια βέβαια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί αυτοδιοικητικής λυκοφιλίας, αφού οι κύριοι Πιστικίδης και Μπουρνούς κατέληξαν δύο ξένοι στην ίδια πόλη, όπως η ομότιτλη περίφημη Γαλλική ταινία του 1973 με τους Ζακ Γκαμπέν και Αλαίν Ντελόν. Ο κ. Μπουρνούς αποδείχτηκε πως μακροπρόθεσμα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος αυτού του ''πειράματος''. Και αυτό γιατί το 2019 εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος, ενώ με καθυστέρηση και κάπως άτσαλα οι κύριοι Φαφούτης, Χριστόπουλος και Πιστικίδης επιχείρησαν να σχηματίσουν μέτωπο ''αντιΜπουρνούς'' στην επαναληπτική Κυριακή. 

Ο χρόνος πέρασε εν μέσω πανδημίας στο μεγαλύτερο διάστημα και τώρα που σιγά σιγά επανέρχεται η κανονικότητα, έρχονται στην επιφάνεια οι δημοτικές εκλογές του 2023.

Μια πρώτη εικόνα με τα σημερινά δεδομένα, κινήσεις των υπαρχόντων παικτών στην αυτοδιοικητική σκακιέρα και πληροφορίες δείχνει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον κ. Μπουρνούς με δεδομένη και την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ενισχυμένη αναλογική. Στα υπόλοιπα ''στρατόπεδα'' αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας ''Δημότης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο '' Μπουρνούς - Βασιλόπουλος, συνεργάτες ή βασικοί αντίπαλοι μονομάχοι το 2023?". Αναμφισβήτητα ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλόπουλος έχει εξελιχθεί σε παίκτη ''κλειδί'' της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και πολλά θα εξαρτηθούν από τις σχέσεις του με τον κ. Μπουρνούς και τις τελικές αποφάσεις του.

Ο Σπύρος Κάρλος ακολουθεί μια πορεία ''μοναχικού λύκου''. Φιλόδοξος και δραστήριος ο κ. Κάρλος θα στοιχηματίζαμε ότι θα πάει κι άλλο ένα βήμα μπροστά, αλλάζοντας πριν τις εκλογές το όνομα της παράταξης που ίδρυσε ο κ. Χριστόπουλος, ώστε να δείξει ένα εντελώς φρέσκο πρόσωπο και να μην κατηγορηθεί για ρέπλικα του γιατρού. Εικάζουμε ότι ακόμη κι αν του προταθεί (αμέσως μετά θα δείτε από ποιούς) θα αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετέχει σε αυτή την ομάδα. 

Ποιά ομάδα? Απέμειναν οι Βασίλης Πιστικίδης και Δαμιανός Φαφούτης. Δεν θα ήταν εξωπραγματικό ένα σενάριο κοινής καθόδου των δύο στις κάλπες του 2023, άγνωστο με ποιόν ''πρώτο βιολί'' και δεν μπορούμε με τίποτα να διακινδυνεύσουμε πρόβλεψη. Όμως μοιάζει με μονόδρομο μια τέτοια σύμπραξη έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο τοπικό αυτοδιοικητικό σκηνικό. Δεν έχουν απολύτως καμία τύχη αν μπούνε στην ''αρένα'' κατά μόνας.

Και μη βγει κανένας κακοήθης και μας κατηγορήσει για αγκιτάτσια, γιατί δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Απλώς προσπαθούμε δημοσιογραφικά να αποκωδικοποιήσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση, αλλά και να δούμε ''πίσω από την κουρτίνα''. 

Σημαντικό ρόλο στις όποιες συνεργασίες θα διαδραματίσουν τα ''ορφανά'' αυτοδιοικητικά στελέχη, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν το 2019 ή δεν κατέβηκαν καν στις εκλογές αλλά με μεγάλη ''δεξαμενή'' προσωπικών σταυρών''. Δεν είναι πολλά και προφανώς δεν πρόκειται για λαμπηδόνες, αλλά για άτομα με ''γκελ'' στην κοινωνία. 

Προς το παρόν, ας μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα της καταλλαγής, εν όψει του Πάσχα και μετά εδώ είμαστε να κάνουμε ρεπορτάζ, να συζητάμε, να ψάχνουμε και να γράφουμε...