iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ραφήνα Ερωτήματα
για την επίσκεψη
του πρωθυπουργού... Ίντριγκα


Δεν είναι παραπλανητικός ο τίτλος της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr. Δεν το κάναμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ποτέ όσο υπάρχουμε...

Το ένα ερώτημα που απαντάμε και προέκυψε έμμεσα από τα σχόλια είτε με κείμενα, είτε με ''φάτσα γέλιου'' αναγνωστών στο fb είναι αν όντως ήρθε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός στο κέντρο υγείας. Κακώς που μπαίνουμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε πως λειτουργεί η επικοινωνία σε τόσο υψηλό επίπεδο, αλλά το κάνουμε για να ενημερωθούν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται.

Υπάρχουν ναι οι δήθεν ''αιφνιδιαστικές'' επισκέψεις πρωθυπουργών ή υπουργών (κυρίως αυτών) με κάμερες, προαναγγελίες, δελτία Τύπου κλπ που είναι και η πλειονότητα. Και υπάρχουν και οι λίγες πραγματικά αιφνιδιαστικές επισκέψεις όπως η σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη  στο Κέντρο Υγείας στον εμβολιαστικό τομέα.

Πώς αλλιώς εξηγείται ότι η iselida.gr (αλλά και τα άλλα τοπικά ΜΜΕ) έμαθαν ''από σπόντα'' δηλαδή να το πούμε ανοικτά από φιλικές ''πηγές'' ότι έρχεται ο πρωθυπουργός δέκα λεπτά πριν και τρέχαμε ''σαν τρελοί''. Δεν θα το μάθαινα αν δεν υπήρχε το φιλικό τηλεφώνημα από συμπολίτη μου (πού το έμαθε αυτός δεν με νοιάζει κι ούτε ρώτησα). Προσωπικά βρισκόμουν στο σούπερ μάρκετ και παράτησα το καρότσι στη μέση ζητώντας συγνώμη από τον υπεύθυνο. Αλλά ακόμη κι αυτή είναι μια λεπτομέρεια - εικόνα που οι κακοήθεις θα λοιδορήσουν.

Ο κ. Μητσοτάκης - και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ακριβώς το ίδιο θα έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας είτε αν ήταν πρωθυπουργός ή θελήσει να έρθει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ήρθε πρωτίστως ανθρώπινα να δει πώς πάει ο εμβολιασμός σε μία ''κουφή'' ημέρα και ώρα, χωρίς κάμερες από τα ιδιωτικά κανάλια. Μπήκε στο κέντρο χωρίς την παρουσία έστω και των τοπικών ΜΜΕ παρά μόνο του προσωπικού του φωτογράφου Δημήτρη Παπαμήτσου, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας μην γίνει ''μπούγιο'' ο ένας πάνω στον άλλο, συνομίλησε με γιατρούς και πολίτες που εμβολιάζονταν, ευχήθηκε καλή Ανάσταση και έφυγε. Αυτό ήταν. Βεβαίως μετά το Γραφείο Τύπου έστειλε σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας μια πιο αναλυτική δήλωση του πρωθυπουργού και φωτογραφίες από τις συνομιλίες του με γιατρούς και πολίτες. Μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά ο κ. Μητσοτάκης ήρθε οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκινητό του. Όμως αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι πως ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Το δεύτερο ερώτημα που δεν αφορά τους πολίτες, τους αναγνώστες, την κοινωνία - αλλά την αστυνομία και τη φρουρά ασφαλείας του πρωθυπουργού - και αν θέλετε για να μη χάνετε χρόνο σταματήστε εδώ να διαβάζετε είναι πώς πλησίαζαν τον πρωθυπουργό σε απόσταση αναπνοής παντελώς άσχετοι με την επίσκεψη. Δηλαδή όχι ασθενείς που βρισκόνταν στο Κέντρο για ιατρική επίσκεψη, όχι πολίτες που είχαν ραντεβού εμβολιασμού, όχι επίσημοι (δεν ήταν και πολλοί είναι η αλήθεια μόνο 5,6), όχι αστυνομικοί και όχι δημοσιογράφοι. Το λέμε αυτό γιατί μετά από 37 χρόνια στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας γνωρίζουμε τα στοιχειώδη. Δηλαδή έχεις έτοιμη την ταυτοτητά σου όταν πλησιάζεις στο σημείο της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Όντως ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ραφήνας με ρώτησε ευγενικά  πού πάω του είπα ονοματεπώνυμο και ιδιότητα δείχνοντας την επίσημη ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ και μπήκα στο Κέντρο Υγείας, όπου σχεδόν ταυτοχρόνως ήρθε και ο Μάκης Κελέκης του irafina.gr, ο οποίος επίσης έμαθε από ''πηγή'' του για την επίσκεψη. Όταν έφτασε ο πρωθυπουργός προσπάθησα να κάνω μέρος της δουλειάς μου, δηλαδή να φωτογραφήσω (δεν είμαι φωτογράφος, αλλά στην εποχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης κάνεις κι αυτό δυστυχώς). Πώς να βγάλεις όμως σωστές δημοσιογραφικά φωτογραφίες όμως όταν διάφοροι παρατρεχάμενοι μπαίνουν μπροστά σου κι αρχίζουν κι αυτοί με το κινητό να προσπαθούν για ένα καλό πλάνο του επισήμου με τον πρωθυπουργό. Είναι μια νέα πραγματικότητα κάθε επίσημος να έχει μαζί του κι έναν παρατρεχάμενο ''φωτογράφο''. Αν προσθέσετε σε αυτούς και τους πολίτες που ήταν ήδη μέσα και ήθελαν να...''κάνουν ρεπορτάζ'' αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είσαι πολύ τυχερός ή να σπρώχνεις καλύτερα και πιο δυνατά για να έχεις μια κανονική φωτογραφία. Αλλά αυτές οι πρώτες δύο ''κατηγορίες'' δικαιολογούνται, ας πούμε. Ή είναι παρατρεχάμενοι των επισήμων και συνεπώς νόμιμα στο χώρο ή είναι πολίτες που είχαν δικαίωμα λόγω ραντεβού επίσης να είναι εκεί. Έλα όμως που εντοπίσαμε και δυο τρεις οι οποίοι ούτε παρατρεχάμενοι ήταν ούτε για εμβόλιο ή ασθενείς, αλλά παρίσταναν τους φωτορεπόρτερ. Το θράσος δε ήταν απύθμενο γιατί δεν είχαν την ευγένεια ή το φόβο να μείνουν σε μία μικρή απόσταση από τον πρωθυπουργό. ''Κόλλησαν'' από πίσω του και τραβούσαν φωτογραφίες, μπαίνοντας ''μέσα στο κάδρο'' όπως λέγεται, εμποδίζοντας μπορεί και εσκεμμένα τους επαγγελματίες των ΜΜΕ να κάνουν τη δουλειά τους. Ασύλληπτα πράγματα! Ένας εργαζόμενος στον Τύπο δεν θα έκανε ποτέ κακό στον συναδελφό του. Πώς μπήκαν λοιπόν οι άσχετοι, οι αργόσχολοι, οι άεργοι, οι ''περίεργοι'' μέσα στο Κέντρο Υγείας με ποιά ιδιότητα είναι το σοβαρό θέμα...

Φυσικά και δεν θα υποδείξουμε πως θα κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι ασφαλείας του πρωθυπουργού και οι αστυνομικοί (ούτως ή άλλως δεν κινδύνευε σε καμία περίπτωση), αλλά μήπως θα έπρεπε με αφορμή το σημερινό κομφούζιο να γίνεται ένας παραπάνω έλεγχος. Είναι απλό με την επίδειξη μιας δημοσιογραφικής επαγγελματικής ταυτότητας ή αν τύχει να μην την έχει μαζί του ο άνθρωπος του ΜΜΕ να έχει τον επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό που δικαιολογεί την παρουσία του δίπλα στον πρωθυπουργό.

Είναι καθαρά θέμα επαγγελματικής διευκόλυνσης των ανθρώπων του Τύπου. Αλλιώς ο πρωθυπουργός θα θυμίζει αξιοθέατο που φωτογραφίζουν οι τουρίστες...