iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Βασίλης Πιστικίδης: Δεν
ήρθε ακόμη ο καιρός
της αποστρατείας μου Ίντριγκα


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Συνεχίζουμε το δημοσιογραφικό ''οδοιπορικό'' για τα δύο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Σήμερα στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr μιλά ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, επικεφαλής της ''Νέας Αρχής'' Βασίλης Πιστικίδης.

Τι άλλαξε στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου τα δύο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019? 

Θα έλεγα επιγραμματικά ότι μειώθηκε η δημοκρατία και αυξήθηκε η αυθαιρεσία της «συνεταιρικής» πλειοψηφίας. Αυτό έχει δύο σημαντικούς παράγοντες ώστε να γίνει το χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης από το 2019 ως σήμερα. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης της διοικούσας πλειοψηφίας για θέματα που πραγματικά θα μπορούσε να υπάρχει διαπαραταξιακή συμφωνία και το δεύτερο είναι ο πρωτόγνωρος τρόπος που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά λόγω της πανδημίας (κατάργηση στην ουσία της ανταλλαγής απόψεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου αφού στην πλειοψηφία τους συνέρχονται μέσω μέιλ, η δυσκολία μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων-ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης- στην μακριά περίοδο των λοκντάουν ώστε να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους).

Θα θέλαμε μια σύντομη αποτίμηση της αντιπολιτευτικής παρουσίας σας αυτό το διάστημα...

Κινηθήκαμε στα πλαίσια που μας απέμειναν, αφού όπως προείπα τα περιθώρια άσκησης των καθηκόντων μας ήταν και είναι περιορισμένα. Δεν ξέρω πόσοι ίσως μπορούν να αντιληφθούν ή γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη ώστε οι παρατάξεις να μπορούν ελεύθερα να συνεδριάσουν και να προτείνουν τις θέσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρ΄όλα αυτά –και άσχετα αν οι διοικούντες έχουν αποδείξει ότι δεν συμμερίζονται απόψεις –ελέγχουμε την διοίκηση αλλά και προτείνουμε θέσεις που και το κοινωνικό σύνολο βοηθούν και αναδεικνύουν την προγραμματική μας υπεροπλία όπως πχ η πρόταση που κάναμε για την διάθεση του ποσού από τον ερανικό λογαριασμό.

Πώς σχολιάζετε τον διαφαινόμενο νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές?

Έχουμε να κάνουμε με ένα προσχέδιο νόμου που καθημερινά αλλάζουν άρθρα και παράγραφοι. Ο προγραμματισμός της Βουλής προβλέπει ότι αρχές Ιουνίου θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο για να συζητηθεί και να αποκτήσει την τελική του μορφή. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα είναι ακόμα αβέβαιο αν θα υπάρξουν Τοπικά Συμβούλια στους Δήμους της Αττικής. Αυτό που φαίνεται αποφασισμένο από την Κυβέρνηση είναι η ανάδειξη Δημάρχου με ποσοστό 43% που ασφαλώς είναι πλήγμα για την τοπική Δημοκρατία και την «εκλογική νομιμοποίηση» του Δημάρχου. Βαδίζουμε για Δημάρχους μειοψηφίας αν καταργηθεί η δεύτερη Κυριακή για υποψηφίους που λάβουν το 43%+1 ψήφο. Ακόμη αποφασισμένα διαφαίνονται το όριο εισόδου 3% στα αυτοδιοικητικά συμβούλια και η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που επίσης σημαίνει συρρίκνωση δημοκρατίας, μείωση της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού σώματος στα δημοτικά όργανα.

Τι θα λέγατε στους πολίτες που σας ψήφισαν το 2019, αλλά και σε όλους όσοι δεν σας ψήφισαν?

Είναι σαφές ότι είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τους πολίτες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας και να τους δηλώσω για μία ακόμη φορά ότι ασκούμε με συνέπεια τον έλεγχο στην Δημοτική Αρχή. Έχουμε τις θέσεις μας και καταθέτουμε προτάσεις σύμφωνα με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Από την άλλη μεριά για όσους δεν μας προτίμησαν το 2019 θα έλεγα ότι και εκείνοι και εμείς θα πρέπει να «γνωριστούμε» καλύτερα.

Είναι νωρίς να σας ρωτήσω αν θα είστε ξανά υποψήφιος στις κάλπες του 2023 ή τουλάχιστον πού προσανατολίζεστε?

Η ζωή το τελευταίο 18μηνο μας απέδειξε ότι όλα μπορούν να ανατραπούν και ότι τα μακροπρόθεσμα προσωπικά πλάνα είναι εύκολο να αναθεωρηθούν. Προσωπικά οφείλω να σας ενημερώσω ότι σήμερα αισθάνομαι ότι δεν ήρθε ο καιρός της αποστρατείας. Είμαστε όλοι οι ενεργοί πολίτες αναγκαίοι και υπεύθυνοι ώστε να σηματοδοτήσουμε ένα νέο προσανατολισμό στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, έτσι ώστε να ενδυναμώσει αυτά που βρίσκονται σε έλλειμμα σήμερα όπως ο πλουραλισμός και συνέπεια λόγων - πράξεων.