iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 19 Δεκεμβρίου 2018

Το παρασκήνιο
μιας ψηφοφορίας
που προβληματίζει Ίντριγκα

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την πόλη! Θα μας πείτε "τώρα ανακαλύψατε τον τροχό;". Όχι βέβαια, αλλά μερικά υπερβαίνουν τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευπρέπεια και σεβασμό. Και η τυπολατρία δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο στις κοινωνίες των ανθρώπων.

Αφήσαμε να περάσουν ημέρες για να δούμε το γεγονός από δημοσιογραφική απόσταση. Ένας διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας, ο αείμνηστος Σπύρος Κυριάκης καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ελληνικής κτηνιατρικής Εταιρίας αλλά κυρίως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών διέμενε επί σειρά ετών στη Ραφήνα όχι σε ιδιόκτητο σπίτι, αλλά με ενοίκιο. Και το σημειώνουμε γιατί έχει σημασία στην τυπολατρεία που λέγαμε.

Όταν προ ημερών η σύζυγος του καθηγητή κ. Κυριάκη ήρθε σε επαφή με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας - Πικερμίου Κωνσταντίνο Μώρο, ο οποίος αμέσως είδε το αιτημά της στην ανθρώπινη διάσταση, δεν περίμενε στη συνέχεια να υπάρξουν "παρατράγουδα". Τι εννοούμε; Ο κ. Μώρος θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη ενός Ακαδημαικού καθηγητή (δεν έχουν περάσει και πολλοί από τη Ραφήνα, δεν θυμόμαστε άλλον κάτοικο) δέχθηκε το αίτημα κατ εξαίρεση να παραχωρηθεί τάφος στον αείμνηστο Κυριάκη που είχε φύγει από τη ζωή το 2010, χωρίς να συμπληρώσει 25ετία στη Ραφήνα ώστε να έχει το τυπικό αυτό δικαίωμα. Μακάβρια πράγματα θα μας πείτε, να αλλά ανθρώπινα και δυστυχώς μέρος της ζωής.

Ο κ. Μώρος γνωρίζοντας τόσο την αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής του νεκροταφείου (που τυπικά είχε απόλυτο δίκιο και εφάρμοσε τον κανονισμό) όσο και το ενδεχόμενο αντιδράσεων και στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής ενημέρωσε ότι η ψήφος του θα ήταν θετική. 

Έφερε το αίτημα προς συζήτηση στο Σώμα και πέρασε οριακά με ψήφους 11 - 10. Μικρή σημασία έχει ότι το καταψήφισε η συμπολίτευση. Επίσης αναφαίρετο δικαιωμά τους και δεν τους ψέγει κανείς. 

Όμως το να κατηγορείται στους διαδρόμους και στα "καφενεία" ο Κωνσταντίνος Μώρος για "ψηφοθηρία" ή παρατυπίες αυτό είναι ανεπίτρεπτο κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη. "Πήρε πάνω του" το να παραχωρηθεί τάφος σε έναν Ακαδημαικό, έναν άνθρωπο που τίμησε με την παρουσία του την πόλη και η συζυγός του θέλησε να αναπαύεται στην Αττική Γη. Τέτοιες αποφάσεις θέλουν γενναιότητα, όταν μάλιστα γνωρίζεις εκ των προτέρων πως θα "χτυπηθείς" ακόμη και εκ των έσω.

Για την ιστορία, η σύζυγος του εκλιπόντος εκτιμώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έκανε γενναία χρηματική δωρεά στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου, ενώ ανάλογο ποσό θα δώσει και στον καθηγητή Θεοδώρου σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας  iselida.gr γιά τις έρευνες που κάνει στο Πικέρμι.

Κλείνοντας λοιπόν, να ένα κλασικό παράδειγμα όπου η τυπολατρία θα πρέπει να παρακάμπτεται και η εξουσία να είναι ευέλικτη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν πάλι αντιδράσεις και κάποιοι θα θυμώσουν, αλλά τι να κάνουμε. Κάποιοι πρέπει να γράφουν και να ενημερώνουν και με ανθρωπιά. Ας το κάνουμε εμείς.

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr