iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
θα ζητήσει τα γλυπτά
από τον Τζόνσον


Μετά τη συμφωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, για τη μετόπη του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κάνει ανάλογη κίνηση και προς τη Βρετανία και μίλησε στον Observer για την πρόταση περί ανταλλαγής που θα κάνει στον Μπόρις Τζόνσον.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον Εμανουέλ Μακρόν- κάτι που αποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος- να εκτεθούν τα Γλυπτά Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανάλογη πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του. Δήλωσε στον Observer ότι είναι πρόθυμος να επιτρέψει να εκτεθούν στο Λονδίνο θησαυροί που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα για το «Ελλάδα 2021».
«Επιθυμία και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει στον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε τη μεγάλη και σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις “Σαν πρώτη κίνηση, δάνεισέ μου τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο”», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Observer.