iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Αλέξης Τσίπρας:
''Τα εμβόλια δεν
είναι εμπόρευμα''


Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο να εξασφαλίσει πατέντες και άδειες παραγωγής, όχι μόνο εμβολίων, αναφέρει σε άρθρο του στο Politico, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Aφού σημειώνει ότι οι επιστήμονες έκαναν το καθήκον τους στον υπέρτατο βαθμό προσθέτει ότι τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν τις συμβατικές πολιτικές και τον φόβο μην ενοχλήσουν τα συμφέροντα των εταιριών, καθώς οι αποφάσεις που θα λάβουν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ζητά, μπροστά στο ενδεχόμενο έλλειψης εμβολίων, η ΕΕ να επανακαθορίσει την προσέγγισή της στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων. Ασκεί κριτική στην στρατηγική της ΕΕ να βασιστεί στην παραγωγική ικανότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια λίγων φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να αναπτύξουν τα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της, χαρακτηρίζοντάς την « αδύναμη στρατηγική -τόσο πρακτικά όσο και επί της αρχής».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πολυτιμότερο και πιο αναγκαίο αγαθό στον κόσμο -του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαίους φορολογούμενους- δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο ευρέως γίνεται εξαιτίας των εταιρικών προτεραιοτήτων και της προφανώς περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών που το παρασκεύασαν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια».