iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 21 Μαΐου 2024

Με χάντικαπ την
επόμενη Κυριακή
ο Νίκος Ανδρουλάκης


Μεγάλη νίκη, που του δίνει ισχυρό, αν όχι και ακλόνητο προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.

Απέναντί του θα βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε σε μία μάχη στήθος με στήθος να προηγηθεί τελικά του Ανδρέα Λοβέρδου. Η διαφορά όμως σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων που έχει ο κ. Ανδρουλάκης με το 36,96% από το 27,82% του πρώην πρωθυπουργού, διαμορφώνει μία συνθήκη που, βοηθούσης και της αναμενόμενης αποχής στο δεύτερο γύρο καθιστά την επαναληπτική αναμέτρηση μία μάχη με ένα ξεκάθαρο φαβορί, έστω κι αν η πλευρά Παπανδρέου θεωρεί αυτή τη διαφορά «μαχητή».

Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.

Κόντρα στις προβλέψεις που μιλούσαν για ντέρμπι ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο άλλους κύριους διεκδικητές ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε μία απροσδόκητα καθαρή νίκη. Κι αυτό παρότι οι εκτιμήσεις τον έφεραν να έχει πιο ισχυρό προβάδισμα όσο μικραίνει το εκλογικό σώμα και να κινείται πέριξ των 200.000 ψηφοφόρων. Η συμμετοχή όμως πήγε πολύ πιο ψηλά και ο ευρωβουλευτής κατάφερε να διαψεύσει ακόμα και τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες των οποίων τον έφεραν να κινείται στη ζώνη του 30%. Προφανώς, όπως εκτιμούσαν χθες βράδυ οι αναλυτές, μέτρησε πολύ το αίτημα για ανανέωση.