iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Το μεσημέρι στο Σότσι
η συνάντηση
Μητσοτάκη - Πούτιν


Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, το αγαπημένο παραδοσιακό θέρετρο των ηγετών του Κρεμλίνου, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα έχει το πρώτο επίσημο τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 στην Αθήνα όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επρόκειτο να συναντηθούν στις 25 του περασμένου Μαρτίου, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος προσεκλήθη να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και αντ΄ αυτού ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

Η ελληνορωσική συνάντηση κορυφής γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εντάσσεται στη βούληση της κυβέρνησης για «πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία» που «ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.