iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Υπάρχει διγλωσσία στα
εθνικά θέματα λέει
ο Κ. Μητσοτάκης


Για «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα εθνικά θέματα» μίλησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν θα είχε υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο.

«Δεν θα είχα τον Πάνο Καμμένο υπουργό. Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Ο Τσίπρας είναι αδύναμος και αναγκάζεται να κρατήσει υπουργό τον Καμμένο, αλλά το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο. Άλλα λέει το υπουργείο Άμυνας, άλλα το Μαξίμου», είπε στους ξένους ανταποκριτές. «Στην τουρκική επιθετικότητα που ξεκίνησε από κρεσέντο παραβιάσεων και κατέληξε στην παράνομη κράτηση δυο στρατιωτικών απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ισχύ. Δεν το έχουμε. Η φιλία με Τούρκους προϋποθέτει σοβαρότητα. Η χώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει τη στάση που της αρμόζει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας έχουν διαφορετικές θέσεις.

«Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Έχω θέσει το πλαίσιο για ενδεχόμενη συμφωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση και αντιμετώπιση θεμάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας. Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με τελείως λάθος τρόπο. Δεν ξέρω αν ήθελε να το λύσει ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ. Δίχασε την κοινωνία. Βρεθήκαμε αντί να διαμορφώνουμε ενιαία εθνική θέση η κυβέρνηση να κάνει μυστική διπλωματία».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αν περάσει από τη Βουλή ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια, αυτή θα δεσμεύει τη χώρα. «Θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη Βουλή αν η λύση δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τις χώρες», είπε.

Στην επισήμανση ότι είναι ο μόνος πολιτικός που έχει προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε: «Η ριζική ανασυγκρότηση του Δημοσίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν είχα διαπραγματευτεί. Έβαλα σχέδιο για εξορθολογισμό του Δημοσίου χωρίς απολύσεις. Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις. Υπάρχει αξιολόγηση, αναδιάταξη δομών δημοσίου, όπως έγινε όταν ήμουν υπουργός. Δραστική αξιολόγηση εσωτερικών των διαδικασιών του δημοσίου για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα έχω την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσω αναλυτικά το σχέδιό μου. Στον πυρήνα του έχει τη σωστή αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους τιμώ».