iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Υπέρτατος σκοπός
η άμυνα της Ελλάδας


Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». 

Στο βήμα αυτή την ώρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην προμήθεια των 6 ακόμα Rafale, των 3 φρεγατών Belh@rra και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

Όπως είπε, το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. «Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας τόνισε πως 130 ημέρες μετά με τα ίδια λόγια ξεκινώ την ομιλία μου σήμερα γιατί με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε υπηρετούνται 2 κομβικοί στόχοι:

  • Να ενισχυθούν το εθνικό οπλοστάσιο. Δίδυμος πυλώνας διπλωματίας μας
  • Να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον Ευρωπαίκό και παγκόσμιο χάρτη

Για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα εξοπλιστικά που είκναι σημαντικά. Όχι γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις γειτόνων αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαίκής αυτονομίας. Μιλάμε για αμυντική στρατηγική με πολιτικό περιεχόμενο.

«Η περιγραφή μιας τέτοιας σύνθετης πολιτικής ακούγεται απλούστερη από την υλοποίησή της. Απαιτεί παρεμβάσεις και λεπτούς χειρισμούς. Συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση όσο το επιτρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας της για θέματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.