iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Αλέξης Τσίπρας:
Θέλουμε, ξέρουμε,
μπορούμε...


«Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου και κρισιμότατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει. Κάνοντας και αυτοκριτική της πρώτης διακυβέρνησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε επακριβώς πως θα κυβερνήσει το κόμμα του όταν επανεκλεγεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει μάθει από τα λάθη του. «Είμαστε έτοιμοι. Πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Δεν αποστρέφουμε το πρόσωπο μπροστά στις δυσκολίες. Θέλουμε, ξέρουμε πως, και μπορούμε», διεμήνυσε. Και πρόσθεσε πως «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την τραγική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ερχόμαστε να την αλλάξουμε εκ βάθρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή, στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», κάνοντας λόγο για ιστορική ευθύνη και τονίζοντας πως οι εξελίξεις και οι αλλεπάλληλες κρίσεις θέτουν το δίλημμα: «Σοσιαλισμός ή βαρβατότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι «κόμμα συζύγων της εξουσίας, αλλά εραστών της δικαιοσύνης» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη».

 

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δυο χρόνια «ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης, συρρίκνωσης δικαιωμάτων και εξαπάτησης, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παράδεισος για την ολιγαρχία της και κόλαση για την πλειοψηφία της κοινωνίας της που έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια και σε μια αβίωτη καθημερινότητα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ξανά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ό,τι χειρότερο τη χειρότερη στιγμή!

«Η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους. Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει».

Μόνο που τώρα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών.

Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη. Και έρχεται απότομα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής».

«Είναι τραγικό, αποτελεί ίσως ιστορικό ατύχημα, ότι η χώρα βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή», πρόσθεσε και διεμήνυσε πως «η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει», γιατί «από κάθε γωνιά της ελληνικής κοινωνίας ξεπηδά η ανάγκη και η απαίτηση του τέλους για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έμαθε από τις δυσκολίες και τα λάθη του. Κάνοντας έναν απολογισμό, ίσως και αυτοκριτική, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο και στην ηθική μας υπεροχή, παρά με πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζαμε. Η μάχη ήταν έτσι κι αλλιώς άνιση.

Ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών, απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των πρόθυμων συμμάχων της. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε». Άλλωστε, σημείωσε, λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά.

Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε.

 

Και γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.

Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα. Και όλες μας οι επιλογές έγιναν με σκοπό να υπηρετήσουν αυτόν τον εθνικό στόχο. Και όλες μα όλες, είχαν το ρίσκο μιας πολιτικής δύναμης που δε πορεύεται με αυτοσκοπό την εξουσία αλλά το κοινωνικό και πατριωτικό συμφέρον. Και ναι, σήμερα μπορώ να το πω χωρίς καμιά αλαζονεία. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του λαού».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύτηκε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής «το πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού.

  • Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα.
  • Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων.
  • Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών.
  • Το νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας.
  • Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα.

5+1 δεσμεύσεις αφορούν:

  1. Ακρίβεια
  2. Εργασία
  3. Μικρομεσαίους – Αγρότες
  4. Κοινωνική προστασία με νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
  5. Τη νέα γενιά
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις πέντε βασικές μας δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη νέα γενιά, συν μια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Παρουσίασε δηλαδή τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανεκλεγεί.