iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Εύχομαι
να μη φυτρώσουν
άλλα ''κλεφτόδεντρα''


Λάβρος για το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο και ευχήθηκε να μη φυτρώσουν νέα… κλεφτόδεντρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη διοίκηση της ΔΕΗ πως λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρία και πως τα… golden boys έχουν πέσει σαν ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Αναφερόμενος δε στο γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παίρνει μισθό 360.000 ευρώ και απαντώντας στο επιχείρημα πως έκανε την εταιρία κερδοφόρα, είπε: «Να τους επιβραβεύσουμε που χρεωκοπούν νοικοκυριά;».

Για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήσει… συντρίμμια, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν φοβάται να αναλάβει μετά από συντρίμμια, αφού το έχει ξανακάνει!

Επίσης, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν, να του ζητήσει να μην δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία F-16.

 

Τα μέτρα

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο του Alpha ξεκίνησε από την πληροφορία πως αύριο (05.05.2022) η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα μέτρα για την οριζόντια μείωση των λογαριασμών ρεύματος. «Αν είναι μεγάλο το πακέτο αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά. Γιατί 9 μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε “πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;”. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα».

«Ας δούμε τι θα φέρουν κι ας δούμε ποια θα είναι η λογική των μέτρων. Ό,τι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα το λέμε εδώ και 9 μήνες, δεν το λέμε χτες», είπε, τονίζοντας ότι «δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που παίρνει 400 ευρώ σύνταξη να έρχεται ο λογαριασμός 600, δεν μπορεί ένας μισθωτός με 1.200 ευρώ και δύο παιδιά να πληρώνει 800 και 1.000 ευρώ λογαριασμούς».

«Το κρίσιμο είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα “λεφτόδεντρα”-άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι-, ή θα κόψει τα “κλεφτόδεντρα”, δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει το δεύτερο, δηλαδή «να μειώσει αυτή την αισχροκέρδεια». Είπε ακόμη να υπάρξει συνδυασμός «αυτού που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου βάζοντας είτε και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών».

Όπως είπε, με βάση τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν έχουν διαψευστεί από τη ΡΑΕ που θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος 9 μήνες τώρα», υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερκέρδη. Ερωτηθείς αν στην πρόσφατη συνάντησή τους η ΡΑΕ επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερκέρδη όσον αφορά την χονδρική τιμή και όσον αφορά την λιανική τιμή αν και η ΔΕΗ δίνει κάποιες επιστροφές ενώ και οι άλλοι πάροχοι έχουν απώλειες (…) απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική, 9 μήνες τώρα και να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία ενώ θα έπρεπε κάθε εβδομάδα να δίνουν στοιχεία».

«Υπάρχει ένα ζήτημα στρατηγικής, όχι μόνο με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και με το ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με σκοπό την κερδοφορία, τους παχυλούς μισθούς των στελεχών της, την τιμή στο χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος παίρνει 360 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, έξι φορές περισσότερο από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως έχουν πέσει σαν… ακρίδες στο δημόσιο χρήμα και αναρωτήθηκε αν πρέπει να τους επιβραβεύει το κράτος για το γεγονός πως «χρεοκοπούν τα νοικοκυριά».

Η ΔΕΗ από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό την άνοδο της κερδοφορίας και τους προκλητικούς μισθούς των στελεχών της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είχαμε αφήσει μία εταιρεία που δεν είχε αυξήσει ούτε 1 ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος. Ήταν σε λειτουργική κερδοφορία το 2019. Θέλουμε να είναι μία ιδιωτική εταιρεία που τα golden boys χτίζουν φαραωνικά σπίτια σε νησιά του Αιγαίου; Ή μία δημόσια επιχείρηση που να λειτουργεί με γνώμονα το κοινωνικό όφελος;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις αιτιάσεις ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλεπόταν και επί ημερών της δικής του κυβέρνησης είπε ότι επί των ημερών του «η εταιρεία δεν είχε αυξήσει ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και επίσης είχε λειτουργική κερδοφορία».

Για το τι θα κάνει εάν επανέλθει στην κυβέρνηση είπε: «Θα επαναφέρουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με στόχο το κοινωνικό όφελος. Δεν είναι αναγκαίο να πάμε σε επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε ως δημόσιο την αποτρεπτική μειοψηφία και μπορούμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ορίζοντας μία διοίκηση που δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο. Το δημόσιο μπορεί να έχει και περισσότερο από 34%. Η ΔΕΗ δεν θα έχει αυτή την κερδοφορία 950 εκατ. κέρδη προ φόρων. Θα υπάρχει κόφτης στα κέρδη και της ΔΕΗ όπως και των άλλων παραγωγών».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Όπως είπε, θα ξαναλειτουργήσει με κριτήριο το κοινωνικό όφελος. 

ΠΗΓΗ eretikos.gr