iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

''Σεισμός'' από την
παρέμβαση Καραμανλή
για τις υποκλοπές


Με μια δημόσια τοποθέτηση που προκάλεσε πολιτικό ''σεισμό'' ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πήρε θέση στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τις παρακολουθήσεις.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για ένα θέμα «βαρύ» και «σοβαρό», σημείωσε πως δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές και τόνισε την ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως.

Δύο αναφορές του πρώην πρωθυπουργού είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικές της οπτικής που έχει για τα πράγματα. Πρώτον υπογράμμισε  πως σε  τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Δεύτερον τόνισε πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Οι αναφορές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως δεν έχει απαντηθεί  το ερώτημα για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως  «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο». Για να συμπληρώσει πως είναι  επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Αναφέρθηκε δε και στην επόμενη ημέρα και στην ανάγκη  να προχωρήσουν με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

 

Πρόκειται για μια ομιλία που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να κάνει μετρημένες παρεμβάσεις. Η χθεσινή ομιλία έγινε  στα Ανώγεια  σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη  στον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Με τον πρώην πρωθυπουργό να κλείνει  την παρέμβαση του με μια μαντινάδα «άλλο το να ‘σαι αητός και άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις»

 

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν  πως σήμερα  συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Προσέθεταν πως ο πρωθυπουργός  έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.