iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Αλέξης Τσίπρας:
Όχι άλλα βάρη
στους αδύναμους


Ως επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για ένα «Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του κόμματός του με κεντρικό σύνθημα «να ξαναφέρουμε πίσω τη Δικαιοσύνη», από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, την οποία εγκάλεσε για το γεγονός ότι «Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα βέλη του προς το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφοντας πως «η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».
Ωστόσο, «αυτό που δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε μια κοινωνία είναι η προοπτική» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει».
Οικοδομώντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε έξι πυλώνες, ο κ. Τσίπρας, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των νόμων Χατζηδάκη για την εργασία, δεσμευόμενος την ίδια ώρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με πρώτιστο μέλημα τον «ανασχεδιασμό και την ανακατανομή» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπολογίζοντας ότι 20-25 δις ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν από τους κοινοτικούς πόρους προς την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα εθνικό «σχέδιο αναδιανομής», που θα περιλαμβάνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα άνω των 50.000, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και εμφάνισαν «αδικαιολόγητα» κέρδη, αποφέροντας στα δημόσια Ταμεία περισσότερα από 3 δις ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, λέγοντας πως «η χώρα βίωσε και βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις. Από τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη δημιουργία με κρατικό χρήμα ενός απίστευτου μηχανισμού προπαγάνδας, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, τον πλουτισμό ημετέρων, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις», επισημαίνοντας, στο πλαίσιο αυτό, πως «έχουμε χρέος να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευνομούμενη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Αναφορικά με το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα, υποστηρίζοντας ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει». «Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας ; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία ;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και έκανε λόγο για μια «μάχη ιδεών» στις επόμενες εκλογές, απαντώντας σχετικά με την αποστροφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την «πολιτική τερατογένεση» στη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρή νίκη» του κόμματός του, η οποία «θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», όπως είπε.
«Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας.Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση» όπως είπε, καταλήγοντας πως «αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».