iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Σκληρό ''μποξ'' στη
βουλή μεταξύ
Μητσοτάκη - Τσίπρα


Μετωπική πολιτική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. 

Ακρίβεια, ΔΕΗ, φυσικό αέριο, μισθοί και επιδοτήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο, σε μια συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η υπόθεση για το ντίζελ κίνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι δύο σε ένα: «Φέρεται ως Λουδοβίκος και κυβερνά σαν τη Θάτσερ». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, εξηγώντας ότι είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζει σε συνθήκες κρίσης. «Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την βαθύτατη οδύνη του και όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «για τον άδικο χαμό ενός στενού μας συνεργάτη αλλά κι ενός σπουδαίου ανθρώπου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη που έφυγε πολύ πρόωρα. Αλλά στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή κατάφερε πολλά».

Από την πλευρά του πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ακρίβεια, είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης λέγοντας: «Το ντίζελ μας απασχολεί και θα το εξετάσουμε».

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση του φυσικού αερίου από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης, «γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της Ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «την καταιγίδα στην πατρίδα μας προσπαθούμε να την περιορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μέτρα για την ενέργεια αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα τις ανατιμήσεις». «Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις εκατομμύρια ευρώ», είπε. Σημείωσε επίσης, ότι με τις επιδοτήσεις που δίνονται, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι μεγάλο μέρος της ακρίβειας είναι αυτό που εμείς συνηθίζουμε να ονομάζουμε ακρίβεια Μητσοτάκη. «Η ακρίβεια αυτή έχει το όνομά σας όχι μόνο επειδή όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πράγμα παράλογο για μια χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη», είπε και προσέθεσε πως «η ακρίβεια έχει το όνομά σας για έναν ακόμη λόγο: γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε για να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 € να χρειάζεται δύο κατώτατους μισθούς μηνιαίως για να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις του λογαριασμού του ρεύματος.Τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια με δύο εργαζόμενους να μην μπορεί να βγάλει όχι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, ούτε τις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Τι μπορεί να σημαίνει για μία μάνα να κόψεις το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις για να πάρει τρόφιμα».

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι πολλοί το καταλαβαίνουν, «όχι ο κύριος Μητσοτάκης», διότι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες «και έχετε αυτή την αγωνία ότι πάνω από 70 από εσάς δεν θα εκλεγείτε».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Δεν ζητάτε πάντως εκλογές και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ακολούθησε μία συγκεκριμένη πολιτική παραλαμβάνοντας μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Μιλώντας για τον μηχανισμό επιστροφής των υπερκερδών είπε ότι ο μηχανισμός των οποίων έχουμε επιβάλει και λειτουργεί από πρώτης Ιουλίου είναι ένας μηχανισμός που δεν επιτρέπει να παράγουν υπερκέρδη διότι έρχεται και τα αποσπά για τον λογαριασμό του ταμείου μετάβασης εν τη γένεση τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει ομιλία μου στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μίας κρίσης δεκαετίας και ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό και παραγωγικότητας για να φτάσουμε στο μέσο όρο. Δε ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ ethnos.gr