iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

''Κλείδωσε'' το
Βόρεια Μακεδονία;
Τι θα πει ο Καμμένος;


Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της τηλεφωνικής συνομιλίας το μεσημέρι των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Επί μία ώρα οι κύριοι  Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Όπως φαίνεται «κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού τα Σκόπια είχαν απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», η Ελλάδα το «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Άνω Μακεδονία και όπως άφησε να εννοηθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ,  ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες η οποία φέρεται να είναι το «Βόρεια Μακεδονία».

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.

Αύριο το πρωί (Τρίτη) ο υπουργός εθνικής αμύνης Πάνος Καμμένος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για το Σκοπιανό