iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Καθοριστικές ώρες
για τον Κώστα
Καραμανλή στη Ραφήνα


Άγνωστο τι θα κάνει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την διαρροή της είδησης περί επικείμενης παρέμβασής του για το Σκοπιανό.

Συνεργάτες του όταν τους ρωτούσαν σχετικώς, δεν απέκλειαν να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός, πιθανότατα το Σάββατο. Αναμένεται να προκρίνει την κρισιμότητα της κατάστασης για ένα μείζον και για τον ίδιο, εθνικό θέμα, σταθμίζοντας ψύχραιμα τα δεδομένα και τους κινδύνους που περιέχουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε αυτό και να κάνει τελικά το Σάββατο, την πολυαναμενόμενη παρέμβασή του, πιθανότατα μέσω γραπτής δήλωσης, που θα ετοιμάσει με την ηρεμία του στο σπίτι του στη Ραφήνα. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του, εφόσον την πραγματοποιήσει τελικά, θα αναφέρει σαφώς ότι η παρούσα συμφωνία είναι «βήματα πίσω» από τα όσα ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε επιτύχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Ενώ, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα περιγράφει ότι δεν διασφαλίζεται πλήρως το erga omnes, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να κάνουν βήματα τα Σκόπια και μετά να υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα έχει ως σημείο εκκίνησης ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», κάτι που ανέφερε και τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνομιλητές του, όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Realnews. «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρεται να ανέφερε τότε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει σπανίως τοποθετηθεί δημόσια από το 2009. Είχε κάνει μια δήλωση on camera το 2015, ενόψει του δημοψηφίσματος, μία ακόμη στο Συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο και γραπτές δηλώσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 ως τώρα.

Με πληροφορίες και από iefimerida.gr