iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Αυτοδύναμη η Ν.Δ.
στις δεύτερες κάλπες


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών και απάντησε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και δη, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη και επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει ν' αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλά νέα πρόσωπα και περισσότερες γυναίκες, ενώ απέκλεισε ένα νέο πακέτο παροχών-στήριξης.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης
- Τοποθετώντας, εκ νέου, τις εκλογές μέσα στην άνοιξη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ. Για τις επερχόμενες εκλογές, τη δεύτερη κάλπη και την αυτοδυναμία, αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, λέει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο».
- Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, είπε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη».
- Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς».
- Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό» παρατήρησε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».