iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ετοιμάζεται για διάγγελμα
φορώντας γραβάτα
ο Αλέξης Τσίπρας;


Πέρασαν περίπου τρεισήμισι χρόνια από τη βραδιά που ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη κράτησε στα χέρια του τη σκουρόχρωμη γραβάτα που του χάρισε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.

«Υπόσχομαι να τη φορέσω, όταν θα βρούμε την κοινά αποδεκτή λύση με την Ευρώπη», δεσμεύτηκε ο νεοεκλεγμένος τότε Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα Ρέντσι να είναι αυτή η γραβάτα που θα φορέσει στο τέλος της κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από τις 3 Φεβρουαρίου του 2015, βραδιά που ο Αλέξης Τσίπρας έφευγε με «άδεια χέρια» από τη Ρώμη όπου αναζητούσε συμμαχίες απέναντι στο Βερολίνο κύλησε «πολύ νερό στο αυλάκι».

Μεσολάβησαν το δημοψήφισμα, ο συμβιβασμός με το τρίτο μνημόνιο, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015.    

Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες αργότερα, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τη δέσμευση που έδωσε στον Ματέο Ρέντσι, καθώς η απόφαση του Eurogroup γίνεται δεκτή με απόλυτη ικανοποίηση από την Αθήνα που μιλά για το τέλος της ελληνικής οικονομικής κρίσης, την έναρξη αντιστροφής των πολιτικών λιτότητας και την βιωσιμότητα πλέον του ελληνικού χρέους.

Εννέα ώρες συνεδρίασης

Χρειάστηκαν 9 ώρες συνεδρίασης, διακοπή και «παρασύνοδος» μεταξύ Τσακαλώτου-Σόλτς και Λεμέρ, μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική φόρμουλα που δίνουν οι εταίροι-δανειστές στην Ελλάδα (με βάση τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Ιούνιο του 2017), για να μπορέσουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να μιλήσουν για το ελληνικό sucess story που τόσο ανάγκη έχει η ΕΕ η οποία κλυδωνίζεται από το προσφυγικό και τις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης που πήραν τη θέση της αλληλεγγύης.     

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του παρέμειναν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου απ όπου παρακολουθούσαν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μέχρι τις ανακοινώσεις και τη συνέντευξη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες Τσακαλώτος Τσίπρας ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup, ενώ φωτιά είχαν πάρει και τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας Βερολίνου.


Πηγή: iefimerida.gr