iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Πρωτοφανής πολιτικός
''χάρτης'' μετά τις
εκλογές Αμηχανία...


Μια πρωτόγνωρη ημέρα για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα ξημερώνει τη Δευτέρα 26 Ιουνίου.

Με τη Νέα Δημοκρατία ναι μεν να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση (σαφώς όχι τόσο ισχυρή όσο προσδοκούσε ή επιθυμούσε) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίαρχο της πολιτικής ''σκακιέρας'' τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα, αλλά αν θέλουμε να δούμε πεντακάθαρα δημοσιογραφικά την κατάσταση δύο είναι οι μεγάλοι νικητές και δύο οι μεγάλοι χαμένοι.

Κατ αρχάς το ενισχυμένο ήδη από τις 21 Μαίου ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αλλά στον αντίποδα του πολιτικού φάσματος το κόμμα ''Σπαρτιάτες'' με αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα που με μόνο ένα ''τιτίβισμα'' του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη πριν από 15 ημέρες ότι θα το στηρίξει ''πουσαρίστηκε'' όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι και μπαίνει πανηγυρικά στη Βουλή.

Συντριπτική ήττα που καθηλώνει υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας που παραμένει άγνωστο αν μπορεί σταθεί πλέον στην προεδρία. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μονόδρομος χωρίς επιστροφή προς συνεχές ''κατρακύλισμα'' είτε παραμείνει είτε αποχωρήσει οικειοθελώς (ή τον εκπαραθυρώσουν) ο κ. Τσίπρας. Ταυτοχρόνως το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν καρπώνονται το ''ψαλίδισμα'' του ΣΥΡΙΖΑ και ''βαλτώνουν'' στο ποσοστό του Μαίου.

Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει στο χώρο της ακροδεξιάς ή των υπερσυντηρητικών σχηματισμών ή εθνικιστικών μορφωμάτων- όπως θέλετε πείτε το - το κόμμα ''Νίκη'' με επικεφαλής τον Δημήτρη Νατσιό να υπερκερνά οριακά την ''Ελληνική Λύση'' και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση στην Ελληνική Βουλή βρίσκονται τρία ακροδεξιά κόμματα + η συντηρητική, δεξιά, φιλελεύθερη, κεντροδεξιά πάλι πείτο το όπως θέλετε Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή η Ν.Δ. και τρία κόμματα ακόμη πιο δεξιά της! Αν προσθέσουμε και διάφορα άλλα ακροδεξιάς κατεύθυνσης που δεν εισήλθαν στη βουλή τότε έτσι εξηγείται ο τίτλος μας ''αμηχανία'' για το μέλλον...

Τέλος η ''Πλεύση Ελευθερίας'' και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τα κατάφεραν και μπήκαν ''στο τσακ''.

Εκτός βουλής έμεινε κι ένα 0,6% από τα μικρά κόμματα που πάντως ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες.

Η Ελληνική κοινωνία αλλάζει. Ή έστω οι 5 στους 10 που πήγαν να ψηφίσουν. Γιατί μην ξεχνάμε οι 5 στους 10 Έλληνες πήγαν για μπάνιο, για καφέ ή κάθισαν σπίτι τους. Φυσικά υπάρχουν και οι ανήμποροι, οι υπέργηροι, οι ασθενείς και οι αποθανόντες εκλογείς που δεν έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους. Πόσοι πολλοί μπορεί να είναι όμως όλοι αυτοί?

Σημασία έχει ότι ψήφισαν οι λιγότεροι Έλληνες από ποτέ! 800.000 λιγότεροι από τον Μάιο. Δηλαδή αν οι κάλπες στήνονταν μετά από ένα μήνα στην καρδιά των διακοπών αμφίβολο είναι αν θα πήγαινε να ψηφίσει το 20% των Ελλήνων!

Αδιαφορία, ''παράδοση άνευ όρων στο σύστημα'', κάτι άλλο ανεξήγητο σήμερα που θα απασχολήσει τους ειδικούς στο μέλλον?

Ο λαός (ένα ποσοστό κάτω του 50%) ψήφισε. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του.

Το άλλο 50% αποτελεί εικονική πραγματικότητα...

Κάποιοι μιλάνε και για πολιτική δυστοπία...