iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης:
Οι φωτιές δεν έχουν
κομματικό χρώμα''


Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και της καλύτερης θωράκισης της χώρας, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είμαστε όλοι πληγωμένοι, τίποτα δεν είναι ίδιο στις φυσικές απειλές, στον Έβρο κάηκε σε πέντε ώρες έκταση ίση με εκείνη που είχε καεί σε άλλη φωτιά το 2021 σε πέντε μέρες», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην φωτιά στον Έβρο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής η αιτία της. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε διατάξεις για την αύξηση των προστίμων και ποινές φυλάκισης ακόμη και για αμέλεια στην πρόκληση πυρκαγιών.
Όπως τόνισε θα υπάρξει πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Έβρο και evros-pass για την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή. «Θα υπάρξει πλαίσιο στήριξης με αναστολές φόρων και στον Εβρο θα υπάρξει σχέδιο αντίστοιχο με Εύβοια και πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας είπε ότι θα προμηθευτούμε νέα Καναντέρ έως το 2027, καθώς και drones και θερμικές κάμερες.
«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», είπε ο πρωθυπουργός.
«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε και συνέχισε λέγοντας, «εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ζωές».