iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Γιώργος Ιωακειμίδης:
Η Περιφερειακή Αρχή
δεν είναι καπετανάτο ενός


Με αέρα αισιοδοξίας για τη νίκη συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής του συνδυασμού ''Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης''. Ενδεικτικό της δυναμικής της υποψηφιότητας του κ. Ιωακειμίδη ότι στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 214 υποψήφιοι, δηλαδή το ανώτατο όριο.

Πρόκειται για ενεργούς πολίτες με δυναμική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, τις επιστήμες, την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγορά.

Ο κ. Ιωακειμίδης μίλησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr

Είστε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της αυτοδιοικητικής ''μάχης'' που δίνετε? 

  • Όταν διεκδικείς ένα τόσο σοβαρό αξίωμα η αισιοδοξία είναι προαπαιτούμενο. Σε αυτό προσθέστε και την αυτοπεποίθηση, η οποία δεν απορρέει μόνο από την πανθομολογούμενη αποτυχία της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής - της οποίας συνέχεια φιλοδοξεί να είναι ο κ. Χαρδαλιάς - αλλά και από την βαθιά πίστη ότι, μετά από δεκαετίες επιτυχημένης θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουμε το αντικείμενο καλύτερα από τον καθένα. Άλλωστε, όπως έγραφε και ο μεγάλος Ιάκωβος Καμπανέλλης «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει»…
  • Ο περιφερειάρχης είναι ένας ''μικρός πρωθυπουργός''?

Πράγματι, οι αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια, αν και οι περισσότεροι δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι πολλέςΔιαδραματίζουν μεγάλο ρόλο και επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Και είναι μεγάλος και υπαρκτός ο κίνδυνος να θεωρηθεί η Περιφέρεια ένα υφυπουργείο Αττικής και ο περιφερειάρχης ένας πειθήνιος κυβερνητικός υπάλληλος. Γι αυτό λέμε όχι υφυπουργείο, όχι μακρύ χέρι της όποιας κυβέρνησης η Περιφέρεια. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια μπορούν κατά μόνας να επιλύσουν τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Αυτό που απαιτείται είναι δυνατότητες συνεργασίας αλλά και βούληση για διεκδίκηση. Οι δύο πλευρές έχουν ξεχωριστούς πόρους από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και ξεχωριστές αρμοδιότητες από το Σύνταγμα όμως και οι δύο πρέπει να εργάζονται για το καλό της Αττικής και των κατοίκων της.

  • Συνοπτικά τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας Αττικής που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε?

Το κυκλοφοριακό, οι υποδομές ανάπτυξης, η διαχείριση των απορριμμάτων και ο πολιτισμός βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Σε αυτά προσθέστε τις αθλητικές υποδομές που σήμερα χωλαίνουν και τις υποδομές υγείας. Αξίζει να υπενθυμίσω ότι η Ανατολική Αττική, μια από τις πολυπληθέστερες περιοχές δεν διαθέτει νοσοκομείο, με ό, τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση των κεντρικών νοσοκομείων της Περιφέρειας.

  • Γιατί ένας πολίτης να εμπιστευτεί με την ψήφο του τον συνδυασμό σας?

Η περιφερειακή αρχή δεν αποτελεί «καπετανάτο» ενός και μόνο ανθρώπου όσο ικανός και να είναι. Γι’ αυτό οι υποψήφιοι μας και οι συνεργάτες μας προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και είναι δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του Αυτοί είναι που παρέχουν τα εχέγγυα για να αλλάξουν επιτέλους οι χρόνιες παθογένειες και να λαμβάνονται οι αποφάσεις της καθημερινότητας όσο πιο κοντά στους πολίτες. Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, απαιτεί ανεξαρτησία. Σοβαρότητα και επιτελική δουλειά, σχεδιασμό και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση όχι υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακό ακτιβισμό και πολυπραγμοσύνη.

  • Ποια θα έπρεπε να είναι η συμβολή της Περιφέρειας στην πρόληψη των πυρκαγιών στο λεκανοπέδιο?

Η κλιματική αλλαγή, οι υπερβολικές θερμοκρασίες, η άναρχη δόμηση και οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα πυροπροστασίας μετατρέπουν σταδιακά την Αττική και την υπόλοιπη χώρα σε κρανίου τόπο. Διεκδικούμε οικονομικούς πόρους που σήμερα είναι ανεπαρκείς και σύστημα ελέγχου από το υπουργείο, δηλαδή εποπτεία για την υλοποίηση του έργου προληπτικής πυροπροστασίας που σήμερα είναι ανύπαρκτο. Όπως ανύπαρκτος ήταν και ο Γ. Πατούλης την στιγμή που υπήρξε τεκμηριωμένη καταγγελία ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια μηχανημάτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών καθυστέρηση τραγικά. Ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε στις 15 Ιουλίου στις 23.59 τα μεσάνυχτα

  • Αν είχατε μόνο δέκα λέξεις να πείτε σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό ποιές θα ήταν αυτές?

    Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είναι η πρώτη επιδίωξή μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Όπως καταλαβαίνετε, οι δέκα λέξεις είναι αδύνατον να προσδιορίσουν με τέτοια επαφή. Ωστόσο η συνεργασία είναι η λέξη «κλειδί» αλλά και οι συγκρούσεις, όπου αυτές χρειάζονται, για να πάρει η Περιφέρεια αυτό που δικαιωματικά της ανήκει. Στον Πρωθυπουργό θα καταστήσουμε εξαρχής σαφές πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Περιφέρειας - κεντρικής κυβέρνησης θα κινηθούμε στο δίπολο «συνεργασία - διεκδίκηση». Αλλά και ότι θα επιμείνουμε στην κρυστάλλινη διαφάνεια στην λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων της Περιφέρειας και την λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών που είναι μονόδρομος για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς.
  • Είναι η επόμενη πενταετία καθοριστική για το μέλλον της Αττικής και γιατί?

Η Περιφέρεια έχει ένα τεράστιο προϋπολογισμό 1,5 δισ. δικών της Ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση μεγάλων έργων που σήμερα είναι ημιτελή ή ανύπαρκτα. Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η χρηστή διαχείριση ενός τέτοιου ποσού μπορεί να επιλύσει σειρά προβλημάτων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στον κορυφαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Εμείς καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών ένα συνεκτικό σχέδιο για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Δίνουμε τα χέρια για την Αττική, δίνουμε τα χέρια για να ζήσουμε καλύτερα.

  • Η κοινωνία αλλάζει. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των ανθρώπων αλλάζουν. Η πολιτική το έχει αντιληφθεί αυτό?

Οφείλει να το αντιληφθεί γιατί όπως συχνά αναφέρεται η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε κομματικές αποστειρωμένες γυάλες αλλά στο πεδίο της κοινωνίας, στην καθημερινότητα των πολιτών. Να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματά τους, να δώσουμε λύσεις. Κι έχουμε τα όπλα να πολεμήσουμε.

  • Τι σας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία στη ζωή;

Η νέα γενιά. Που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει.

  • Ποιό είναι το μότο της ζωής σας?

Ως επαγγελματίας μηχανικός, ξεκινώ πάντα από τα θεμέλια. Αυτά ορίζουν και το συνολικό οικοδόμημα. Έτσι θα λειτουργήσω και ως Περιφερειάρχης

Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ