iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές και
εθνικές μαζί
στις 26 Μαίου 2019;


Αν δεν υπάρξει πολιτικό "ατύχημα", όλα δείχνουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr πως μετά τη δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ ότι "η επικύρωση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα γίνει τον Ιανουάριο", δείχνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019. 

«Ο Ζάεφ έδωσε άλλους έξι μήνες στην κυβέρνηση», είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε κυβερνητικό στέλεχος. Της διπλής κάλπης θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιη την κοινοβουλευτική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα «κουκιά» βγαίνουν αν προστεθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές –ενώ δεν αποκλείονται και άλλες θετικές ψήφοι. Με δεδομένη τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, αποτελεί κυβερνητική απόφαση να πάμε σε εκλογές μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας.

Το ερώτημα είναι αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία και αν κάνει πράξη τη δεσμευσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κατάργηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές κάλπες που αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή, θα την καταργήσει;