iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Στην ολομέλεια
την Τετάρτη η
συμφωνία των Πρεσπών


''Φουντώνει'' η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών με επίκεντρο της άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Η αντιπολίτευση ζητά το κείμενο για να δει αν οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Βουλή των Σκοπίων συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών, με την κ. Κουμουτσάκο εκ μέρους της ΝΔ να θέτει το ζήτημα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Παράλληλα ζήτησε και τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Κοτζιά.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό,  δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. 

Μπροστά σε αυτήν την πίεση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε -όπως είπε- στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν στα Σκόπια.

Η αρμόδια επιτροπή τη βουλής ενέκρινε τη συμφωνία και την Τετάρτη εισάγεται στην ολομέλεια.