iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ημερολόγιο Γκαλεάνο
Το καλύτερο δώρο
για τις γιορτές


Για πρώτη φορά κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα μοναδικό ημερολόγιο αφιερωμένο στον Εδουάρδο Γκαλεάνο από τις εκδόσεις Πάπυρος.

Ένα ημερολόγιο διανθισμένο με αποσπάσματα από όλα τα βιβλία του Γκαλεάνο. Χαρακτηριστικά δείγματα είναι τα εξής: Αθήνα, Νοέμβριος 2003: «...διέκρινες ανάμεσα στα δακρυγόνα και τις φωτιές, ένα σκυλί. Τον αναγνώρισα στις φωτογραφίες. Ήταν ο Κανέλος. Όμως οι Έλληνες φίλοι μου με πληροφόρησαν ότι ο Κανέλος είχε πεθάνει πριν από ενάμιση χρόνο. Εγώ επέμενα ότι έκαναν λάθος. Εκείνος ο διαδηλωτής σκύλος, ήταν ο Κανέλος. Τώρα τον έλεγαν Λουκάνικο, για να παραπλανήσει τον εχθρό».

«Σιωπηλοί πόλεμοι. Η φτώχεια δεν σκάει όπως οι βόμβες, ούτε ηχεί όπως οι πυροβολισμοί. Για τους φτωχούς γνωρίζουμε τα πάντα: πού δεν δουλεύουν, τι δεν τρώνε, πόσο δεν ζυγίζουν, πόσο ύψος δεν έχουν, τι στερούνται, τι δεν σκέφτονται, σε τι δεν πιστεύουν. Μας απομένει μόνο να μάθουμε γιατί είναι φτωχοί. Μήπως γιατί μας ντύνει η γύμνια τους και μας θρέφει η πείνα τους;»

Η ποίηση, ο στοχασμός, το χιούμορ, το κοινωνικό σχόλιο, η καταγγελία, όλα εναρμονίζονται στη γραφή που αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν του Γκαλεάνο, μια γραφή αφοπλιστική από έναν συγγραφέα που έχει κατορθώσει κάτι σπάνιο. Να λέει πολλά με λίγες λέξεις. Σε όλα του τα βιβλία. Καθρέφτες, Μνήμη της Φωτιάς, Μέρες αφηγούνται, Λέξεις ταξιδεύουν, Γυναίκες, Ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως, Κυνηγός Ιστοριών, Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου.
Όλα του τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Καθρέφτες, μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία»

Το σήμερα είναι ο καθρέφτης του χτες, και για να το καταλάβεις πρέπει να αποτινάξεις τα στερεότυπα. Ο Γκαλεάνο έχει θέσει στόχο της συγγραφής του να γράψει την ιστορία που δεν πρόλαβαν να γράψουν οι ηττημένοι, οι αφανείς, οι αδύναμοι, αλλά και αυτοί που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε κάθε μορφή εξουσίας. Μέσα από το βιβλίο του «Καθρέφτες», ο Γκαλεάνο κατορθώνει κάτι σπάνιο: να λέει πολλά με λίγες λέξεις, για τις γυναίκες και τους άνδρες, για τον πόλεμο, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και το ρατσισμό, για τον επεκτατισμό των ισχυρών, για τη φύση και την καταστροφή της, για το ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ.

Ένα μοναδικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ.

Ημερολόγιο 2018 Εντουάρντο Γκαλεάνο

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2017
Σχήμα: 17x24 cm
Σελίδες: 160
Τιμή: 16 ευρώ