iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Πώς θα προστατέψετε
τα μαλλιά σας
το καλοκαίρι


Τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι μόνο το δέρμα που έχει ανάγκη από έξτρα περιποίηση και φροντίδα, αλλά και τα μαλλιά, αφού ο αέρας, ο ήλιος, η εφίδρωση, η άμμος, το αλάτι και το χλώριο αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την υγεία και την ομορφιά τους.

Η αλήθεια είναι ότι λατρεύουμε το καλοκαίρι, αν όμως ρωτούσες τα μαλλιά σου σίγουρα θα είχαν αντίθετη άποψη. Ο ήλιος, το αλάτι, η θάλασσα, το καθημερινό λούσιμο καταστρέφουν και ταλαιπωρούν τις τρίχες δημιουργώντας ψαλίδα και ξηρότητα. Αν κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας τα μαλλιά δεν είναι επαρκώς προστατευμένα και ενυδατωμένα, τότε κινδυνεύουν να καταστραφούν.  Πιο συγκεκριμένα:

  1. ο ήλιος τα κάνει λιγότερο λιπαρά και σιγά-σιγά πιο ξηρά, αδύναμα και εύθραυστα
  2. το θαλασσινό νερό ξηραίνει το σμήγμα τους – τη λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες και χρησιμεύει ως λιπαντικό της τρίχας – προκαλώντας έτσι αφυδάτωση και απώλεια του τόνου
  3. ενώ το αλάτι επιτίθεται στο στέλεχος της τρίχας
  4. το χλώριο που υπάρχει στο νερό της πισίνας, κάνει τα μαλλιά πιο πορώδη, εύθραυστα και ευνοεί την εμφάνιση ψαλίδας
  5. ο αέρας τα ξηραίνει μεταφέροντας σκόνη και άμμο ανάμεσα στις φολίδες της κερατίνης, με αποτέλεσμα να κάνει τις τρίχες θαμπές και άγριες.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν ανεξάρτητα από τον όγκο των μαλλιών, αφού οι ακτίνες του ηλίου καταφέρνουν να διεισδύουν ακόμα και μέσα σε μία πυκνή κώμη. Ειδικά οι ακτίνες UVA έχουν την ικανότητα να φτάνουν στη ρίζα των μαλλιών, προκαλώντας έτσι υπερβολική τριχόπτωση. Όσοι αντιθέτως έχουν αραιά μαλλιά, είναι φαλακροί ή ξυρίζονται, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως τις ακτίνες UVB, οι οποίες παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν μόνο τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, προκαλούν κοκκινίλες, φλεγμονές, ερυθήματα, εγκαύματα, επιθηλιώματα και ακτινικές κερατώσεις (προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος).

Τα μαλλιά υποφέρουν το καλοκαίρι, επειδή το αλάτι απομακρύνει το λίγο νερό που περιέχεται στις ίνες της κερατίνης, τα αφυδατώνει και τους στερεί τη λάμψη τους. Έτσι, η τρίχα αποδυναμώνεται, γίνεται ατίθαση και γεμίζει κόμπους.

  • Ο πρώτος κανόνας που θα πρέπει να τηρείς, είναι να φοράς καπέλο, τόσο στη θάλασσα όσο και στο βουνό, ειδικά όταν εκτίθεσαι πολλές ώρες στον ήλιο.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιείς προστατευτικά έλαια κατά τη διάρκεια του μπάνιου σε αλμυρό νερό, ιδίως αν έχεις λεπτά ή βαμμένα μαλλιά. Προτίμησε φυτικά έλαια ή αμυγδαλέλαιο: διατηρεί ενυδατωμένη την κερατίνη και προλαμβάνει το σχηματισμό ψαλίδας.
  • Μπορείς, ακόμα, να προμηθευτείς ειδικά σπρέι ή gel που να περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως βούτυρο karite και jojoba, καθώς και αντηλιακά φίλτρα. Μεγάλη προσοχή στη συσκευασία: τα εν λόγω συστατικά θα πρέπει να έχουν διαλυθεί σε νερό, και όχι σε αλκοολούχο διάλυμα, γιατί διαφορετικά θα ξηράνουν τα μαλλιά σου.
  • Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιείς ακόμα και αντηλιακές κρέμες σώματος. Άπλωσε λίγη ποσότητα κρέμας σε στεγνά μαλλιά πριν την ηλιοθεραπεία, καθώς και μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Στις διακοπές, τα μαλλιά πρέπει να λούζονται πιο συχνά, έως και κάθε μέρα. Χρυσός κανόνας είναι το άφθονο ξέβγαλμα με γλυκό νερό έπειτα από κάθε μπάνιο στη θάλασσα ή παρατεταμένη έκθεση στον αέρα και την αλμύρα. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεις κάθε ίχνος αλατιού, άμμου και ιδρώτα. Δεν είναι αλήθεια ότι τα συχνά λουσίματα αποδυναμώνουν την τρίχα, αρκεί να χρησιμοποιείς ένα σαμπουάν που να περιέχει ενυδατικές ουσίες και να ανταποκρίνεται στον τύπο των μαλλιών σου. Για να παράδειγμα, αν έχεις βαμμένα μαλλιά, προτίμησε ένα όξινο σαμπουάν, με pH από 5 έως 7, που να μην δημιουργεί πολύ αφρό.

Ουσιαστική είναι και η χρήση της μαλακτικής κρέμας για όλους τους τύπους μαλλιών, καθότι τα κάνει πιο ευκολοχτένιστα και πιο λαμπερά. Αντίθετα με ό,τι ακούγεται συχνά, η μαλακτική κρέμα δεν λαδώνει τα μαλλιά, αλλά τα ενυδατώνει και τα προστατεύει, αρκεί να ξεπλένεται με άφθονο νερό. Αν τα μαλλιά σου είναι αδύναμα ή βαμμένα, τότε μπορείς να τη χρησιμοποιείς πριν το λούσιμο με το σαμπουάν, αφήνοντάς τη να δράσει για 5 λεπτά.

Τους ζεστούς μήνες, θα πρέπει ακόμα να δείξεις μεγάλη προσοχή:

  1. στο βούρτσισμα, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι «βίαιο»,
  2. στη χρήση του σεσουάρ, που θα πρέπει να είναι μειωμένη στο ελάχιστο,
  3. στο χτένισμα, που δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαρύ (με λακ, ζελέ, αφρό, κτλ).

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εντείνει την τριχόπτωση. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο ήλιος διαταράσσει τον κύκλο ζωής των μαλλιών, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, αν και δεν προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Τι να κάνεις λοιπόν αν μόλις επιστρέψεις από τις διακοπές, η βούρτσα σου γεμίζει τούφες σε κάθε βούρτσισμα; Μην πανικοβληθείς, ακόμα κι αν χάνεις 300 τρίχες σε κάθε λούσιμο. Θα πρέπει ωστόσο να δώσεις προσοχή στη διάρκεια της τριχόπτωσης. Αν διαρκέσει 1-2 μήνες, τότε είναι φυσιολογικό: ο όγκος και ο τόνος των μαλλιών θα ανακτηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αν αντιθέτως διαρκέσει πάνω από 2 μήνες, τότε καλύτερα να ζητήσεις τη γνώμη ενός δερματολόγου.

Μετά τις διακοπές, καλό είναι να χρησιμοποιείς μάσκες από ενυδατικά και προστατευτικά συστατικά, για πιο υγιή, απαλά και ευκολοχτένιστα μαλλιά. Δεν είναι ανάγκη να απευθυνθείτε στην κομμώτριά σου. Μπορείτε να φτιάξεις τη δική σου μάσκα εύκολα και γρήγορα. Η παρακάτω μάσκα προορίζεται ειδικά για ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά – συχνό φαινόμενο μετά τις πολλές ώρες της καλοκαιρινής ηλιοθεραπείας.

ΠΗΓΗ naturanrg.gr