iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Τζόκινγκ και
αδυνάτισμα πριν
τον χειμώνα


Μια ματιά στη ζυγαριά είναι ικανή να μας αλλάξει τη διάθεση.

Οι περισσότεροι δε θα αποφύγουν μια γκριμάτσα δυσαρέσκειας, ένα μικρό επιφώνημα: ακόμα και να δείξει λιγότερο! Είναι κατανοητό, σε μια ζωή που τη χαρακτηρίζουν η ταχύτητα, το έτοιμο, το fast food, οι πολλοί να επιζητούν το μαγικό χαπάκι που θα εξαφανίσει με μιας περίσσεια λίπη και παραπανίσια κιλά.

Η επιθυμία ενός αισθητικά όμορφου σώματος είναι ανθρώπινη και θεμιτή. Ένα σώμα λειτουργικό και υγιές είναι λιγότερο επιθυμία και περισσότερο απαίτηση και ανάγκη. Ενώ μπορεί να εμφανίζεται σαν στόχος, μάλλον είναι η συνέπεια, το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης πορείας, που ποτέ δεν παραμένει στάσιμη. Αλλάζει συνεχώς και μας εξαναγκάζει σε εγρήγορση. Και εδώ είναι που κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς, όχι μόνο η φύση.

Όμως, το σώμα του καθενός, ο μεταβολισμός του έχει το δικό του ρυθμό. Δεν έχουμε πολλές λύσεις. Είτε θα σεβαστούμε τους δικούς του κανόνες και θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε σ’ αυτούς, είτε θα προσπαθήσουμε να τον επηρεάσουμε σιγά σιγά «διδάσκοντάς» τον. Και στις δύο εναλλακτικές λύσεις βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίzουμε το ίδιο μας το σώμα, να το ακούμε συνεχώς.

Τυχεροί οι δρομείς! Δεν κουβαλάνε περιττά κιλά και μπορούν και τρέχουν, τρέχουν και δε λένε να σταματήσουν. Τους βλέπεις, λιπόσαρκους, λεπτοκαμωμένους, αεικίνητους. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι είναι περίπου έτσι. Ναι, είναι τυχεροί οι δρομείς που μπορούν και τρέχουν ανεμπόδιστα, όμως αυτήν την ελευθερία και την άνεση την έχουν κερδίσει χιλιόμετρο χιλιόμετρο οι ίδιοι, δεν τους τη χάρισε κανένας. Αν δεν έτρεχαν, το πιθανότερο θα ήταν να είχαν απλώς μια μικρή απόκλιση από το μέσο πολίτη, ο οποίος είναι παχύσαρκος και υπέρβαρος. Δυστυχώς, πρόσφατες έρευνες φέρνουν τους Έλληνες, ενήλικες και παιδιά, στις πρώτες θέσεις της διατροφικής ντροπής.

Ο παχύσαρκος και ο υπέρβαρος (όχι μόνο ο Έλληνας) είναι λαίμαργος και απρόσεκτος σε αυτά που τρώει – αυτή είναι η αλήθεια. Άλλο πράγμα είναι η παχυσαρκία σαν ασθένεια, η οποία έχει γενετικό έρεισμα και άλλο η παχυσαρκία που αποτελεί μία φυσιολογική παρέκκλιση. Μόλις 1 στους 4 παχύσαρκους έχει αποδεδειγμένη γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας. Περίπου 1 στους 3 επηρεάζεται καταλυτικά από το κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τη νοοτροπία της «απόλαυσης» και των ψεύτικων προτύπων της, του άνευ όρων καταναλωτισμού, της εύκολης πρόσβασης στο δήθεν «επιθυμητό». Ο διατροφικός ορυμαγδός συνδυάζεται τέλεια με τον καθιστικό και τον αγχώδη τρόπο ζωής και αναπαράγει με τεράστια ευκολία παχύσαρκους και υπέρβαρους. Ειδικά το ζήτημα του επιπλέον βάρους αντιμετωπίζεται σε μια πρώτη κύρια θεώρηση. Ποσοτικά για να χάσεις κιλά πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις.

Εκείνος που φοράει τα αθλητικά του παπούτσια και βγαίνει για αργό παρατεταμένο τρέξιμο θα κάψει τελικά τις παραπάνω θερμίδες. Το τρέξιμο (και το γρήγορο βάδισμα) είναι προτιμότερο από το να εναποθέσει τις ελπίδες του σε αμφιλεγόμενες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα, να τις πληρώσει πανάκριβα εισπράττοντας τις περισσότερες φορές έναν ακόμα καταναγκασμό και εντελώς πρόσκαιρα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ runnermagazine.gr