iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Η έλλειψη βιταμίνης D
υπεύθυνη για
συχνούς τραυματισμούς


Σχεδόν το 60% των ποδοσφαιριστών των κολεγίων έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο μυϊκής καταπόνησης και τραυματισμού, τονίζουν οι ερευνητές.

«Μας ενδιέφερε η βιταμίνη D σε αυτόν τον πληθυσμό επειδή έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τη δύναμη των μυών, που είναι κρίσιμοι στους αθλητές υψηλής απόδοσης» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Brian Rebolledo, ορθοπεδικός χειρουργός στην κλινική Scripps, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D επικεντρώθηκαν στους ηλικιωμένους, αλλά λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εστιάσει σε κορυφαίους αθλητές.

«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για την πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών» επισημαίνει ο Rebolledo.

Προκειμένου να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή σας, προσπαθήστε από σήμερα κιόλας να προσθέσετε τις παρακάτω φυσικές πηγές στα γεύματά σας.

Ίσως γνωρίζετε ότι το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να λάβουμε αυτή τη σημαντική θρεπτική ουσία.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες τροφές που περιέχουν με φυσικό τρόπο αυτό το θρεπτικό συστατικό, γι’ αυτό και μόλις μόνο το 20% της βιταμίνης D προέρχεται από τη διατροφή μας.

Το μεγαλύτερο μέρος βιταμίνης D που προσλαμβάνουμε από τα φαγητά που τρώμε, προέρχεται από τις λεγόμενες εμπλουτισμένες με αυτήν τροφές, όπως ο χυμός από πορτοκάλι, το γάλα και τα δημητριακά.