iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Γιατί κάποιοι
άνθρωποι δεν...
γερνάνε ποτέ


Οι άνθρωποι διαφέρουν όσον αφορά το πόσο γρήγορα γερνάνε και η αυτή διαφορά ξεκινά από νωρίς στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η βιολογική και η χρονολογική ηλικία ενός ανθρώπου μπορεί να εμφανίζει σημαντική απόκλιση, με αποτέλεσμα κάποιοι να φαίνονται πρόωρα γερασμένοι και άλλοι, παρόλο που τα χρόνια περνάνε, να μη λένε να γεράσουν.
Η μελέτη δείχνει ότι έως την ηλικία των 45 ετών οι άνθρωποι στους οποίους το βιολογικό «ρολόι» τρέχει πιο γρήγορα είναι πιθανότερο να νιώθουν, να λειτουργούν και να φαίνονται πιο μεγάλοι από την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους. Και τα πρώτα σημάδια της πρόωρης γήρανσης είναι συχνά ορατά, ήδη, από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάξγουελ Έλιοτ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Nature Aging», ανέλυσαν στοιχεία για 1.037 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους (το ίδιο έτος) μέχρι που έφθασαν στην ηλικία των 45 ετών. Ο ρυθμός βιολογικής γήρανσης βρέθηκε να ξεκινά μόλις στα 26 τους, με βάση μία σειρά από 19 βιοδείκτες (λίπος σώματος, λειτουργία καρδιάς και πνευμόνων, δείκτες φλεγμονής στο αίμα, υγεία δοντιών, μεταβολισμός κ.ά.).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο καθηγητής John Oldman μαζεύει τα πράγματα του σε κούτες. Κάποιοι εκ των συναδέλφων του, που αποτελούν και τη μοναδική του παρέα, βρίσκονται εκεί δίπλα του θέλοντας να τον αποχαιρετήσουν. Κατά τη διάρκεια του μικρού αυτού άτυπου ‘αποχαιρετιστήριου πάρτι’ και μετά από πιέσεις για να ειπωθεί ο πραγματικός λόγος της μετακόμισης μετά από 10 χρόνια σ’ εκείνο το μέρος, ο καθηγητής αποκαλύπτει σιγά-σιγά στους φίλους του μια αδιανόητη, τρομακτική ιστορία. Η ηλικία του δεν είναι αυτή που φαίνεται. Γεννήθηκε πριν 14.000 χρόνια και δεν γερνάει. Κάθε 10 χρόνια αναγκάζεται να αλλάζει τόπο διαμονής για να μην προκαλεί υποψίες το γεγονός ότι δεν αλλάζει αισθητά η εμφάνιση του. Το σοκ είναι αναπόφευκτο, τα αρχικά γέλια αναμενόμενα και η αμφισβήτηση έντονη και λογική. Μέσα από μια αναλυτικότερη κουβέντα όμως που εξετάζει επιστημονικά και λογικά τις όποιες ρεαλιστικές πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο ο καθηγητής πείθει ως ένα σημείο τους φίλους του για την εγκυρότητα της ιστορίας του ή για την ακρίβεια, τους βάζει στη διαδικασία του προβληματισμού: “Κι αν γίνεται;”

Ανάμεσα στους ανέλπιστα ενδιαφέροντες διαλόγους ο καθηγητής αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της ατέλειωτης αυτής ζωής έχει συναντήσει κάποιους ακόμα ανθρώπους που ‘υποφέρουν’ από την ίδια πάθηση. Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κανέναν αλλά στο μυαλό κάθε ποδοσφαιρόφιλου υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες.

Ο καθηγητής John Oldman είναι φανταστικός χαρακτήρας μιας ελάχιστα γνωστής ταινίας ‘δωματίου’, απ’αυτές που δεν φτάνουν καν στους κινηματογράφους. O Αργεντινός ποδοσφαιριστής Χαβιέρ Ζανέτι όμως είναι πραγματικός, και ως τα 41 του έπαιζε στην Ίντερ αρχηγός!

Ήταν ολόιδιος εμφανισιακά με τότε που τον πρωτογνωρίσαμε (το μακρινό 1995!) λες και έπεσε μικρός στη χύτρα με το ελιξήριο της νεότητας, προκαλώντας πάντα θαυμασμό και έκπληξη για τις, ασύλληπτες για την ηλικία του, αντοχές του.

Η κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ ο Ζανέτι σήμερα 48 ετών! Ακολουθεί μία πριν 15 χρόνια στα 33... Δεν άλλαξε τίποτα!