iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Απαραίτητα τα γυαλιά
ηλίου Όλα όσα
πρέπει να ξέρετε


Οι κίνδυνοι, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα τα μάτια μας και όχι μόνο, όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου, είναι τεράστιοι:
Έγκαυμα στα μάτια.
Έγκαυμα, δυστυχώς, δεν παθαίνουμε μόνο στο δέρμα, αλλά και στα μάτια σε μια ασθένεια που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται πάνω σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως το χιόνι, το νερό ή την άμμο, τότε απορροφάται από τα μάτια μας. Αν αυτά δεν προστατεύονται με φακούς που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες, τότε η ζημιά στο μάτι θα είναι μεγάλη. Πόνος, κοκκινίλα, ξηρότητα ή ακόμα και τύφλωση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της ασθένειας, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Καταρράκτης.
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά θεωρείται η βασικότερη αίτια εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση και βελτιώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι πλέον ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους.
 
Καρκίνος στο μάτι.
Ο καρκίνος στο μάτι ονομάζεται ενδοοφθαλμικό μελάνωμα και προκαλείται αποκλειστικά από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο όγκος αυτός αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, όμως πολλές φορές πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ολόκληρο το μάτι και το οπτικό νεύρο, για να μην υπάρξουν μεταστάσεις.

Καρκίνος στο δέρμα.
Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Έτσι, η βλάβη που μπορεί να πάθει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι μεγάλη. Και όταν λέμε βλάβη, δεν εννοούμε μόνο τις ρυτίδες αλλά και καρκίνο στο δέρμα. Όλα τα γυαλιά ηλίου καλύπτουν αυτή την περιοχή και η προστασία αυτή είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε αντιηλιακό.

Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς το να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, για να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι.
 
Χρειάζεται, επιπλέον, να διαλέξουμε και το σωστό ζευγάρι γυαλιά, το οποίο θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να προστατεύει ικανοποιητικά τα μάτια μας, για όσο καιρό το φοράμε.
 
Έτσι, όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:
 
Μέγεθος.
Τα υπερμεγέθη γυαλιά είναι πολύ της μόδας και έχουν το πλεονέκτημα ότι καλύπτουν όλο το μάτι και τη γύρω περιοχή.
 
Προστασία από την ακτινοβολία.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των γυαλιών είναι να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
Επειδή η κόρη του ματιού θα διαστέλλεται κάθε φορά που τα φοράτε λόγω των σκούρων φακών, είναι απαραίτητη αυτή η προστασία, για να μην προκαλέσετε ζημιά στο μάτι αντί να το προστατεύσετε.
Έτσι, είναι μύθος ότι η προστασία προσφέρεται από τον σκούρο φακό. Το αντίθετο μάλιστα. Τα φίλτρα του φακού ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυτά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή.
Ένας σκούρος φακός χωρίς αυτά τα φίλτρα μπορεί να βλάψει το μάτι, αφού η ίριδα διαστέλλεται λόγω της σκουρότητας και στη συνέχεια είναι πολύ πιο απροστάτευτη απέναντι στην ακτινοβολία.
Χρώμα φακού.
Το χρώμα των φακών συνδέεται με συγκεκριμένες ανάγκες και πρέπει να επιλέγεται με βάση αυτό και όχι αισθητικά κριτήρια.
Ενώ η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αλλάζει με το χρώμα του φακού, αλλά παραμένει ίδια, όσο ανοιχτός και αν είναι αυτός, το χρώμα επηρεάζει άλλες λειτουργίες, όπως οδήγηση στην ομίχλη, χειμερινά σπορ ή άθλημα στη θάλασσα με πολλές αντανακλάσεις.

Polarized φακοί.
Οι φακοί polarized δεν σας προστατεύουν περισσότερο από την ακτινοβολία. Όμως, μειώνουν τις αντανακλάσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι σε αθλήματα, στα οποία η αντανάκλαση του φωτός είναι έντονη.
Με αυτούς τους φακούς, μπορείτε σίγουρα να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

Υλικό σκελετού.
Πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου, βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός δεν είναι κατασκευασμένος από μέταλλα που προκαλούν δερματοπάθειες, όπως το νικέλιο, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όμως πλέον έχει εγκαταλειφθεί στα περισσότερα γυαλιά.
Το ζευγάρι πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πιστοποιεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν βλάπτουν την υγεία.

Εφαρμογή σκελετού στο πρόσωπο.
Ελάχιστα γυαλιά εφαρμόζουν στο πρόσωπο τέλεια, οπότε μη διστάσετε να ζητήσετε από το κατάστημα οπτικών να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σκελετό, ώστε να προσαρμόζεται σωστά πάνω στα αυτιά και τη μύτη.