iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Πίεση Ο πιο
ύπουλος εχθρός
του ανθρώπου


Σήμερα πιστεύεται ότι η αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην υπερβαίνει τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg.

Τα άτομα με αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 130mmHg έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσούγκος, καρδιολόγος MD, PhD επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ποιο είδος πίεσης όμως είναι το πιο επικίνδυνο; Συχνά πιστεύουμε ότι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Η άποψη αυτή καλλιεργήθηκε για πολλές δεκαετίες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, τονίζει ο κ. Τσούγκος.

«Η αιφνίδια, απότομη αύξηση της πίεσης κατά κανόνα δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Αντίθετα εάν κάποιος παρουσιάζει σταθερά υψηλή πίεση χωρίς να παίρνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες του λόγω της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, στενεύουν ή διατείνονται. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργία στενώσεων στα εγκεφαλικά αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη καταστροφή του τοιχώματος των αρτηριών μία περαιτέρω απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αρτηρίας ή στη θρόμβωσή της άρα και στο εγκεφαλικό επεισόδιο», επισημαίνει.

Ο κ. Τσούγκος εξηγεί ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή εάν υπάρχει είναι απόλυτα ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα τότε η απότομη αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί βλάβες.