iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Όσα τυχόν
δεν γνωρίζεις
για το AIDS


Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες).

Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

 

Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση είναι «όπλα» για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να κάνεις μία εξέταση δωρεάν κι ανώνυμα και μέσα σε 1 λεπτό θα έχεις αξιόπιστο αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν θέλεις να κάνεις την εξέταση, θα είναι μία ευκαιρία για να ενημερωθείς για τη σεξουαλική σου υγεία.

 

H πρώτη επίσημη αναφορά στον ιό HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας) εντοπίζεται το 1986, όταν μετά από συνεχείς έρευνες σχετικά με ένα νέο κι άγνωστο ως τότε είδος επιδημίας, ο Γάλλος επιστήμονας Λυκ Μοντανιέ κατάφερε να απομονώσει τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βέβαια, η πρώτη αναφορά στο AIDS έχει τις ρίζες της περίπου 5 χρόνια νωρίτερα το 1981, όταν και παρατηρήθηκε κλινικά από Αμερικανούς επιστήμονες, μετά από συνεχή κρούσματα μίας μέχρι τότε παντελώς άγνωστης ασθένειας, που έλαβε τα χαρακτηριστικά επιδημίας.

Η αρχική ονομασία του ιού, πριν ακόμα προσδιοριστεί η φύση κι οι επιπτώσεις του, ήταν ο όρος «σάρκωμα Κaposi», ενώ λίγους μήνες αργότερα, μερίδα του τύπου τον είχε «βαφτίσει» με το αρτικόλεξο GRID, καθώς η διάδοσή του ήταν μεγάλη μεταξύ των ομοφυλόφιλων αντρών.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) μεταφράζεται ως σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας και συνιστά την κλινική έκφραση της λοίμωξης από τον HIV .

Ο όρος «σύνδρομο» αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη, κατά την οποία εκδηλώνονται συμπτώματα από πολλά συστήματα του οργανισμού ταυτόχρονα.

Ο όρος «επίκτητη» αναφέρεται στο ότι το νόσημα δεν κληρονομείται και μπορεί να μολυνθεί οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του (με τους τρόπους που μεταδίδεται ο ιός).

Ο όρος «ανοσοανεπάρκεια» αναφέρεται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά λοιμώξεις από ιούς, βακτήρια, μύκητες.

Το AIDS περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1981, μετά την καταγραφή αυξημένου αριθμού περιστατικών πνευμονίας από Pneumocystis Carinii και σαρκώματος Kaposi σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Ο ορισμός AIDS δόθηκε το 1982, ενώ το υπεύθυνο παθογόνο, ο HIV, ταυτοποιήθηκε το 1983.

 

Πως μπορεί να μεταδοθεί η HIV λοίμωξη;

-Με σεξουαλική επαφή (κολπική-πρωκτική-στοματική) με κάποιο HIV οροθετικό άτομο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
-Με την από κοινού χρήση μη αποστειρωμένων μολυσμένων μέσων (για παράδειγμα συρίγγων ή βελονών).
-Από την HIV οροθετική μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.
-Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Ωστόσο, στις μέρες μας η πιθανότητα αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί με το συστηματικό έλεγχο των μονάδων αίματος προς μετάγγιση και των παραγώγων του.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Για την αποτελεσματική πρόληψη από τον ιό, συστήνονται τα κάτωθι:

-Συστηματική χρήση προφυλακτικού

-Χρησιμοποιείτε καινούργιο προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, καθ’ όλη τη διάρκειά της και σε όλα τα είδη της (κολπική, πρωκτική, στοματική). Σε περίπτωση εναλλαγής συντρόφων κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης, χρησιμοποιείτε διαφορετικό προφυλακτικό με κάθε σύντροφο.
-Χρησιμοποιείτε υδατοδιαλυτά λιπαντικά, τα οποία δεν καταστρέφουν το προφυλακτικό.
-Αποφεύγετε τη χρήση διπλού προφυλακτικού, διότι λόγω τριβής αυξάνεται ο κίνδυνος ρήξης του.
-Αποφεύγετε την αποθήκευση των προφυλακτικών σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν.
-Δίνετε προσοχή στις οδηγίες χρήσης των προφυλακτικών
-Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών.
-Χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προφυλακτικό ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής. Στο εμπόριο είναι διαθέσιμα διαφορετικά είδη προφυλακτικών για τα διάφορα είδη σεξουαλικής επαφής (κολπική-πρωκτική-στοματογεννητική).

Ήξερες ότι;

-Ούτε τα κουνούπια, ούτε το νερό της πισίνας μπορεί να μεταδώσει τον ιό. 
-Το προφυλακτικό είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος που προφυλάσσει όχι μόνο από το AIDS, αλλά από όλες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
-Ο HIV δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. 
-Με το ερωτικό φιλί οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και αυξάνονται εάν στο στόμα των ερωτικών συντρόφων υπάρχουν πληγές ή αιμορραγία.
-Ο ιός υπάρχει στα κολπικά, τα προσπερματικά υγρά, καθώς και στο σπέρμα. Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται η πρωκτική.
-Μελέτες, που έχουν γίνει μεταξύ ζευγαριών που ο ένας σύντροφος ήταν οροθετικός, έχουν αποδείξει ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει πλήρως αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή της ερωτικής επαφής.
-Όταν επισυμβεί σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σπάσει το προφυλακτικό κατά τη συνεύρεση με HIV θετικό άτομο, επιβάλλεται η άμεση (μέχρι 72 ώρες) χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.
-Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS, η οποία όμως δεν είναι ριζική. Η αντιρετροϊκή θεραπεία καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μετατρέπει τη νόσο σε μακροχρόνια ασθένεια.