iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Επιρρεπείς στα
τροχαία οι οδηγοί
με διαταραχή προσοχής


Οι νέοι οδηγοί που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, να παραβιάσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η πρώτη μεγάλη διαχρονική μελέτη σχετικά με το ζήτημα αυτό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής «Pediatrics» από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, αναδεικνύει τις επικίνδυνες συμπεριφορές των ατόμων με ΔΕΠΥ (υπέρβαση ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή αλλων ουσιών, μη χρήση ζωνών ασφαλείας), αναλύοντας τα είδη των τρακαρισμάτων στα οποία εμπλέκονται συχνότερα.

Η δρ. 'Αλισον Ε. Κάρι, επικεφαλής μελέτης, διευθύντρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Τραυματισμών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπογράμμισε ότι η λύση δεν είναι ούτε οι φαρμακευτικές αγωγές ούτε το να καθυστερούν τα άτομα με ΔΕΠΥ να πάρουν δίπλωμα, αλλά να διερευνηθούν οι λόγοι που οδηγούνται σε τροχαία και να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν οι επικίνδυνες συμπεριφορές τους κατά την οδήγηση.