iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Τι να προσέχουν
οι έγκυες με γάτα
στο σπίτι


 

Εκτός από το μικρόβιο του τοξοπλάσματος πρέπει να δώσετε προσοχή σε πολλά, καθότι ο κίνδυνος για μόλυνση δεν αφορά τόσο τις οικόσιτες γατούλες που μεγάλωσαν σε σπίτι, αλλά σε απροσεξίες της καθημερινότητας:

-Απαγορεύεται η έγκυος να έρχεται σε επαφή με την άμμο της γάτας. Σε καμία περίπτωση, ούτε φυσικά για να αλλάξετε από μακριά την άμμο. Ας το αναλάβει ο σύντροφός σας.
-Απαγορεύεται να πιάνει ωμό κιμά ή τροφές για γατάκια που δεν είναι ξηρές, με τα γυμνά της χέρια. Πλαστικά γαντάκια!
-Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται well done, ενώ τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ πολύ πολύ καλά πλυμένα (με λίγο ξύδι στο νερό. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στο χοιρινό κρέας. Το βάζουμε μερικές μερες στην κατάψυξη πριν το μαγειρέψουμε.
-Πλένουμε με ... πάθος τα σκεύη -μαχαίρια, πηρούνια κλπ – πού ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας, πλένουμε επίσης με πάθος την επιφάνεια που ακουμπήσαμε το ωμό κρέας και προσέχουμε να μην κόψουμε στην ίδια επιφάνεια ωμά λαχανικά.
-Πλαστικά γαντάκια φοράμε επίσης αν μας έρθει η διάθεση να κάνουμε κηπουρική, να μαζέψουμε χόρτα στο βουνό, να κόψουμε ανοιξιάτικα λουλουδάκια στους αγρούς και άλλα τέτοια... βουκολικά. Μην ξεχνάτε ότι το χώμα είναι ο δεύτερος καλύτερος «φίλος» του τοξοπλάσματος μετά το ωμό κρέας.

Όλα αυτά τα θέματα της τρίχας, του τοξοπλάσματος, της αλλεργίας κτλ είναι δυσειδαιμονίες του παρελθόντος και καλά θα κάνετε να μην αφήσετε κανέναν να σας τρομοκρατήσει. Λίγο πολύ, όλοι οι γιατροί σήμερα θα σας εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μείνουν τα γατάκια μαζί σας. Εκτός, φυσικά, αν έχετε κάποιο άλλο θέμα ή ανήκετε σε κάποια ομάδα κινδύνου. Εκεί, φυσικά και οφείλετε να ακούσετε τις συμβουλές του γιατρού σας.