iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Το καταφύγιο ζώων
''παραμύθι'' για τα
παιδιά με αναπηρίες


Το Safe in Austin https://www.facebook.com/SafeinAustinRescue/photos/ είναι ένα διαφορετικό καταφύγιο ζώων. 
Ένα καταφύγιο ζώων στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο οποίο διαδραματίζονται υπέροχες ιστορίες. Μαγικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε ζώα και παιδιά.
Το Safe in Austin είναι ένα μέρος που πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ίσως παρωδικά. Ίσως όμως και μόνιμα. Και αυτή είναι η μαγεία του χώρου.
Τα ζωάκια εκεί, σκυλάκια, γατούλες, άλογα, γουρουνάκια, προβατάκια, κατσίκες, κουνέλια, κότες, γαλοπούλες, χελώνες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έρχονται στο καταφύγιο αυτό σε άσχημη κατάσταση, κακοποιημένα, τραυματισμένα, χτυπημένα. Το πρώτο πράγμα που έχουν ανάγκη είναι η άμεση περίθαλψη. Ώστε να μπορέσουν να σωθούν. Η άμεση περίθαλψη αρχικά και η θεραπεία στη συνέχεια. Πολλά επίσης ζωάκια είναι ανάπηρα. Ή μένουν ανάπηρα στην πορεία. Κάποια μάλιστα έχουν σπάνιες και όχι πολύ συνηθισμένες αναπηρίες.
Καθημερινά από όλα τα μέρη της χώρας έρχονται στο μαγικό αυτό χώρο παιδάκια. Παιδάκια με τις ίδιες ή παρεμφερείς αναπηρίες. Παιδάκια με προβλήματα υγείας. Η συνάντηση παιδιών και ζώων μοναδική. Κανένας φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να απεικονίσει τα συναισθήματα που γεννιούνται σε αυτή τη συνάντηση. Τη συνάντηση πλασμάτων που έχουν κάτι κοινό.
Ο άνθρωπος πίσω από το χώρο αυτό, η 40χρονη Jamie Wallace-Griner, θα πει: “Υπάρχει κάτι απόλυτα μαγικό όταν βλέπεις ένα παιδάκι να βγαίνει από το χώρο εδώ και να λέει ότι τα ζωάκια αυτά που είδα είναι σαν και εμένα. Και να λάμπουν τα μάτια του από ανακούφιση και χαρά. Μια χαρά που μόνο μια τέτοια συνάντηση μπορεί να φέρει. Όταν χαϊδεύεις και αγκαλιάζεις ένα ζώο που είναι σαν εσένα. Που το νιώθεις πολύ κοντά σου για το λόγο του ότι έχετε κάτι κοινό”.
Ο χώρος στο μοναδικό αυτό καταφύγιο έχει πάνω από 100 τέτοια ζωάκια. Ζωάκια κακοποιημένα, τραυματισμένα, άρρωστα, με ειδικές ανάγκες, με πολύ δύσκολα προβλήματα. Ζώα που σε άλλη περίπτωση θα είχαν οδηγηθεί σε ευθανασία. Ζώα που σώθηκαν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.
Η έμπνευση της Griner στο να σκεφτεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο σπάνιο μέρος είναι ο Jackson, ο αυτιστικός της γιος, ο οποίος ήταν δεμένος με το σκύλο τους τον Angel, σκύλος-θεραπείας. H ζωή του Jackson είχε αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο όταν στη ζωή του ήρθε ο Angel, ο οποίος δυστυχώς έχει πεθάνει εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η μοναδική τους σχέση την έκανε να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό καταφύγιο.
Εδώ το κάθε ζώο έχει το όνομά του. Εκτός από 8 κοτούλες που είναι ίδιες και τις έχουν ονομάσεις όλες Ashley. Εδώ εκτός από παιδάκια με διάφορα προβλήματα υγείας, σημαντικά ή και λιγότερο σημαντικά έρχονται και μεγάλοι αλλά και υγιή παιδιά, που βιώνουν εδώ μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία. Και έρχονται ξανά και ξανά.
Η Griner αναφέρει: “Πολλά παιδιά έχουν βοηθηθεί με την επίσκεψή τους εδώ. Έχουν γίνει περισσότερο χαρούμενα στη ζωή τους, περισσότερο αισιόδοξα. Και πολύ πιο κοινωνικά. Όταν κάποιο παιδάκι επικοινωνεί μαζί μας, ζητάμε πλήρες βιογραφικό για να είμαστε σίγουρη με ποιο ζωάκι θα το φέρουμε σε επαφή. Ένα επίσης σημαντικό είναι το πόσο βοήθησε πολλούς η επίσκεψή τους εδώ τώρα τον καιρό της πανδημίας. Μια εποχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, και δη παιδιά, τα πράγματα ήταν και παραμένουν δύο φορές πιο δύσκολα”.