iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Γιατί μας κοιτάζει
βαθιά στα μάτια
ο σκύλος μας;


Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων με τους ανθρώπους.

Όπως αποκαλύπτεται, βασικό στοιχείο είναι η επαφή με τα μάτια και ακολουθούν οι χειρονομίες και οι κινήσεις.

Σαν τα μωρά που θέλοντας να παίξουν, κοιτάζουν τους γονείς και μετά το παιχνίδι τους, ώστε να καταλάβουν τι ζητούν, έτσι και οι σκύλοι ακολουθούν την ίδια διαδικασία, για να προσελκύσουν την προσοχή των ιδιοκτητών τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατήρησαν 37 σκύλους με τη βοήθεια των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι λειτούργησαν σαν επιστήμονες, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις καθημερινές πράξεις επικοινωνίας μαζί τους.

Και ως καθημερινές πράξεις λογίζονται ο τρόπος που ο σκύλος ζητά φαγητό ή ένα χάδι, παιχνίδι ή προσπαθεί να ανοίξει μια πόρτα.

Σε διάρκεια αρκετών εβδομάδων, καταγράφηκαν 242 χειρονομίες και κινήσεις επικοινωνίας, τις οποίες οι ερευνητές κωδικοποίησαν, ώστε να διαπιστώσουν αν είναι συνειδητές και συχνά επαναλαμβανόμενες.

Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν 47 μοναδικές χειρονομίες, οι οποίες είχαν και επιτυχή αποτελέσματα για τους σκύλους, αφού πήραν αυτό που ήθελαν, και έπειτα τις ταξινόμησαν σε 19.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition, αυτές οι κινήσεις ή χειρονομίες χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 φορές στα βίντεο των 37 σκύλων.

Εξετάζοντας οι ερευνητές το τι προσπαθούσαν να πουν οι σκύλοι, κατέληξαν ότι οι 19 χειρονομίες σήμαιναν 19 ξεχωριστά πράγματα.

Οι τέσσερις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες (και οι πιο επιτυχημένες) χειρονομίες, ήταν οι αιτήσεις για χάιδεμα, φαγητό και ποτό ή για να πάρετε ένα παιχνίδι και να πάτε έξω μαζί τους.

Με όλα τα σκυλιά, οι πιο συνηθισμένες χειρονομίες αφορούσαν επαφή με τα μάτια. Είτε το άμεσο βλέμμα, είτε η εναλλαγή του βλέμματος (βλέποντας πίσω από τον ιδιοκτήτη στο αντικείμενο της επιθυμίας τους).

Όπως και οι άνθρωποι, μερικά σκυλιά έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο από τα άλλα. Η εκπαιδεύτρια σκύλων και εκ των συγγραφέων της μελέτης Λίντα Κέιζ (Linda Case) εξηγεί:

«Τα σκυλιά είχαν τρομερή ποικιλία στον αριθμό και το είδος των χειρονομιών με τις οποίες επικοινωνούσαν. Δεν ήταν ασυνήθιστο για ένα σκυλί να χρησιμοποιεί διάφορες διαφορετικές κινήσεις, όπως βλέμμα και στροφή κεφαλής, προς το αντικείμενο που ήθελαν.

»Τα σκυλιά που ζούν με περισσότερα από ένα άτομα τείνουν να χρησιμοποιούν ένα μεγαλύτερο ρεπερτόριο χειρονομιών, ίσως έχοντας αναπτύξει προσαρμοσμένους τρόπους επικοινωνίας με κάθε άτομο», παρατήρησε.

Και όπως αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, η ικανότητα του σκύλου να επικοινωνεί μαζί μας με όλους αυτούς τους τρόπους είναι αρκετά εντυπωσιακή, με χειρονομίες και κινήσεις που σταματούν μόλις επιτευχθεί ο στόχος τους, δείχνοντας ανεπτυγμένη γνωστική ικανότητα.

Επιμέλεια Snoopit24