iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Σμόκι Η άγνωστη ιστορία
της σκυλίτσας στρατιώτη
στον Β' παγκόσμιο πόλεμο


Η Σμόκι, ένα μικροσκοπικό Γιορκσάιρ Τεριέ βρέθηκε για πρώτη φορά στις ζούγκλες της Νέας Γουινέας τον Φεβρουάριο του 1944.
Ο Αμερικανός στρατιώτης Εντ Ντάουνι προσπαθούσε να μετακινήσει ένα τζιπ από τη λάσπη, όταν άκουσε ένα κλαψούρισμα από μια κοντινή τρύπα. Ο Ντάουνι έβγαλε το κουτάβι από την τρύπα και το κράτησε, αλλά όχι για πολύ. Ψάχνοντας να επιστρέψει σε ένα παιχνίδι πόκερ, πούλησε τη Σμόκι στον δεκανέα Γουίλιαμ Γουίνι για 6,44 δολάρια, περίπου 109 σε σημερινά δολάρια.
Ο Γουίνι που ήξερε από σκυλιά, βρήκε ότι η Σμόκι ήταν «ασυνήθιστα περιπετειώδης, σκληρή και έξυπνη». Θα τα χρειαζόταν αυτά, για να επιζήσει 18 συνεχόμενους μήνες μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως πολλοί στρατιώτες, η πειθαρχία της Σμόκι την βοήθησε να κρατηθεί στη ζωή. Έμαθε περισσότερα από 200 σήματα χεριών και εντολές. Έφαγε στρατιωτικά σιτηρέσια, κοιμόταν στη σκηνή του Γουίνι και την μετέφερε στο σακίδιο του όπου κι αν πήγαινε. Ως μέλος της 26ης Μοίρας Φωτογραφικής Αναγνώρισης της 5ης Στρατιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, Η Σμόκι επέζησε από περισσότερες από 150 ιαπωνικές αεροπορικές επιδρομές στη Νέα Γουινέα και πραγματοποίησε 12 αποστολές διάσωσης και φωτογραφικής αναγνώρισης.
Η ανθεκτικότητα της Σμόκι επεκτάθηκε στη ζωή στο μεταγωγικό πλοίο που έπρεπε να υπηρετήσει ο Γουίνι. Επιβίωσε από επιθέσεις ιαπωνικών καμικάζι, έναν τυφώνα στην Οκινάουα και κατάφερε ακόμη και να προειδοποιήσει τον Γουίνι για εισερχόμενα βλήματα στο σκάφος απόβασης LST, που σκότωσαν τους οκτώ άνδρες που στέκονταν κοντά του, γιατί δεν την άκουσαν, ενώ ο Γουίνι κατόρθωσε να κρυφτεί.
Η πιο σημαντική συνεισφορά της ήρθε όταν η 26η Μοίρα Φωτογραφικής Αναγνώρισης στάλθηκε στον Κόλπο Λινγκαγιέν της Λουζόν κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες τον Ιανουάριο του 1945. Η μονάδα κατασκεύαζε μια αεροπορική βάση κάτω από έντονους βομβαρδισμούς και χρειαζόταν να περάσει ένα καλώδιο μέσω ενός σωλήνα που είχε διάμετρο μόνο οκτώ ίντσες. Η εναλλακτική θα ήταν να σκάψουν γύρω από τη βάση και για αυτό θα χρειάζονταν τρεις ημέρες, εκτεθειμένοι σε συνεχείς ιαπωνικές επιθέσεις. Τελικά, έδεσαν το σύρμα στο γιακά της Σμόκι και την έστειλαν μέσω του σωλήνα, ολοκληρώνοντας την εργασία σε λίγα λεπτά αντί για μέρες. Υπολογίζεται ότι με αυτό τον τρόπο σώθηκαν οι ζωές περίπου 250 στρατιωτών.
Η Σμόκι κατά τη διάρκεια της μαχητικής της σταδιοδρομίας παρείχε επίσης ψυχαγωγία για τα στρατεύματα και τους τραυματίες στα νοσοκομεία του Ειρηνικού. Μια μέρα, ο Γουίνι είδε μια διαφήμιση στο Yank Magazine, την εβδομαδιαία έκδοση του Στρατού, αναζητώντας την καλύτερη μασκότ μονάδας. Έβγαλε μια φωτογραφία της Σμόκι με το κράνος του και την έστειλε. Θα στεφόταν «Πρωταθλήτρια Μασκότ στην περιοχή του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού».
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ έλαβαν εντολή να αφήσουν τα ζώα τους πριν επιστρέψουν στο σπίτι. Ο Γουίνι δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει την Σμόκι. Την μετέφερε λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τσάντα που προοριζόταν για τη μάσκα οξυγόνου του. Όταν επέστρεψε στο Κλίβελαντ, ο Γουίνι και η Σμόκι άρχισαν να εμφανίζονται στη τηλεόραση, σε διάφορες εκπομπές, αλλά κυρίως σε νοσοκομεία και ιδρύματα βετεράνων του πολέμου.
Η Σμόκι πέθανε τον Φεβρουάριο του 1957 σε ηλικία 14 ετών και ο Γουίνι επέλεξε για φέρετρο ένα κουτί πυρομαχικών του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα επόμενα 50 χρόνια μόνο ο Γουίνι επισκέπτονταν τον τάφο, έως ότου ο βετεράνος του Βιετνάμ Τζιμ Στραντ, άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για να χτίσει το μνημείο που σηματοδοτεί την τοποθεσία σήμερα.
Σε ηλικία 74 ετών, ο Γουίλιαμ Γουίνι, ο οποίος έγινε φωτορεπόρτερ μετά τον πόλεμο, έγραψε το 1996 ένα βιβλίο για την Σμόκι, με τίτλο "Yorkie Doodle Dandy: A Memoir". Ο Γουίνι πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών.
Η Σμόκι θεωρείται επισήμως, ως ο πρώτος σκύλος θεραπείας. Ξεκινώντας από τον Ιούλιο 1944 εργάστηκε με αυτή την ιδιότητα για 12 χρόνια, σε διάφορα νοσοκομεία.
ΠΗΓΗ fb Vangelis Chorafas