iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Τα 10 μυστικά για
το σωστό πότισμα
των φυτών μας


Τα φυτά για να διατηρηθούν υγιή χρειάζονται νερό.

Μπορούν να ζήσουν ελάχιστο καιρό χωρίς νερό και γι’ αυτό το πότισμα ίσως αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία στον κήπο μας τόσο για τα λουλούδια, όσο και για τα λαχανικά, τα αρωματικά φυτά, τα δέντρα και τους θάμνους. Αν και το πότισμα φαίνεται σχετικά εύκολη διαδικασία, οι περισσότεροι χωρίς να το γνωρίζουμε κάνουμε αρκετά βασικά λάθη όταν ποτίζουμε τα φυτά. Το υπερβολικό πότισμα, όπως και το ελλιπές πότισμα αποτελούν δύο πολύ συνηθισμένα προβλήματα στη φροντίδα των φυτών. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα μυστικά για το σωστό πότισμα, και ειδικότερα ποια έναι η πιο κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το πότισμα, τι παθαίνουν τα φυτά όταν δεν ποτίζονται σωστά και ποιο είναι το πιο κατάλληλο σύστημα ποτίσματος.

Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ποτίζουμε τον κήπο μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, καθώς την πρωινές ώρες τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε κατά το σούρουπο, καθώς τις βραδινές ώρες δεν έχουμε απώλειες νερού από εξάτμιση. Τελευταία επιλογή, είναι να ποτίσουμε τα φυτά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας του εδάφους.

H συχνότητα του ποτίσματος στα φυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης τους, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά και οι καλλωπιστικοί θάμνοι θέλουν συχνότερα νερό από τα παχύφυτα και τους κάκτους. Επίσης, τα φυτά που έχουν φυτευθεί σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με φυτά που έχουν φυτευτεί στο έδαφος. Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Τέλος, το καλοκαίρι το πότισμα είναι συχνότερο σε σχέση με τον χειμώνα, καθώς επίσης όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.

Τα φυτά μας έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται. Κάνουμε διαφορετικό πότισμα όταν φυτεύουμε σπόρους, όταν κάνουμε μεταφύτευση, όταν τα φυτά βρίσκονται στην φάση της ανθοφορίας ή κατά την διάρκεια της καρποφορίας τους. Ας δούμε αναλυτικά τις ανάγκες των φυτών σε πότισμα ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τους.

 

Μία από τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν προβλήματα στα φυτά είναι το ακατάλληλο πότισμα, είτε λόγω ανεπαρκούς είτε λόγω υπερβολικού ποτίσματας. Τα φυτά υποφέρουν όταν δεν έχουν ικανοποιητική ποσότητα νερού για να απορροφήσουν από τη ρίζα τους, παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη, ξήρανση φύλλων ή σταδιακή πτώση φύλλων και λουλουδιών, καθώς και μειωμένη καρποφορία. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, κιτρίνισμα και πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Ως γενικό κανόνα αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα των φυτών κατά το πότισμα ειδικά τις μεσημεριανές ώρες γιατί έχουμε απώλειες σε νερό λόγω εξάτμισης, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα πάνω στο φύλλωμα ή ανάπτυξη διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών. Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα σε φυτά εσωτερικού χώρου ή σε καλλωπιστικά φυτά όπως η γαρδένια και η καμέλια που θέλουν δροσερό περιβάλλον, όταν βρίσκονται σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών είναι καλό κατά το σούρουπο να βρέχουμε το φύλλωμα τους.