iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Μπλόκο στη διανομή
δωρεάν πάνινων τσαντών
από τον ΕΟΑΝ


Στον αέρα ''τινάχτηκε'' η  προσπάθεια του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκου Χιωτάκη να φέρει προ Ημερησίας Διάταξης στο ΔΣ την έγκριση εισήγησης για τη διανομή πάνινων τσαντών σε όλους τους Έλληνες με τη διάθεση 12 εκ ευρώ από τα  20 εκ ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος της πλαστικής σακούλας.

Η διάθεση των πάνινων τσαντών (3,5 εκ τεμάχια) ήδη έχει  ήδη ανακοινωθεί χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση από τον ΕΟΑΝ, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και φέρουν την σχεδιαστική υπογραφή της Σήλιας Κριθαριώτη.
Το θέμα αποσύρθηκε άρον άρον για να επανέλθει προς συζήτηση την εpόμενη Δευτέρα μετά τις αντιδράσεις πολλών μελών του ΔΣ. είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών Οργανώσεων έστειλαν επιστολή με την οποία επιτίθενται σφοδρά στον Πρόεδρο του ΕΟΑΝ αναφέροντας ότι η διανομή πάνινων τσαντών δεν αποτελεί το ενδεδειγμένο τρόπο διάθεσης των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος της πλαστικής σακούλας αλλά και εκφράζοντας δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε (σ.σ.από τον κ. Χατζηδάκη) η διάθεση των πόρων  του τέλους πλαστικής σακούλας πριν αποφασίσει το ΔΣ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ ερωτηθείς στην εκπομπή Market Watch του bankingnews στο Action 24 για την αναβολή της συζήτησης του θέματος προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα αναφέροντας ότι θα συζητηθεί την εpόμενη Δευτέρα.
Ερωτηθείς για το κόστος διανομής ανέφερε ότι θα γίνει διαγωνισμός χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση ποιο θα είναι το κόστος διανομής που δεν θα έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και γιατί δεν επιλέχθηκαν κίνητρα που θα οδηγήσουν τα 20 εκ ευρώ από το τέλος της πλαστικής σακούλας απευθείας στον καταναλωτή που δεν ρυπαίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν υποτεθεί ότι η διανομή σε κάθε νοικοκυριό μιας πάνινης τσάντας μέσω εταιριών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών γίνεται με την εξευτελιστική τιμή των 0,5 ευρώ ανά τεμάχιο θα ξοδευτούν τουλάχιστον 1,75 εκ ευρώ.
Φυσικά με 1 ευρώ ανά τεμάχιο το ποσό εκτινάσσεται στα 3,5 εκ ευρώ.
Έτσι το τέλος της πλαστικής κατά ένα μέρος θα καταλήξει ως έσοδο των εταιριών ταχυμεταφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΔΣ του ΕΟΑΝ οι οποίοι προέρχονται από τη WWF αφήνουν αιχμές για τη διαφάνεια στη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από τους πολίτες ενώ ζητούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα έσοδα τον ΕΟΑΝ ανά τρίμηνο από την έναρξη του μέτρου έως και σήμερα.