iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

''Πράσινο'' κίνημα
Πληθαίνουν στην Αθήνα
τα ''πάρκα τσέπης''


Θα τα δείτε να ξεπροβάλλουν ως «μικρές οάσεις» στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας.

Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα (εξ ου και το όνομά τους), η συμβολή τους όμως στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο λόγος για τα «πάρκα τσέπης», τα οποία εκτός του ότι στολίζουν την πρωτεύουσα δίνοντας της νότες πρασίνου, προσφέρουν και μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους της.

Ήδη στην Αμερική αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές τις πρακτικές υιοθετεί και η Αθήνα, που δρομολογεί τη δημιουργία αυτών των πρότυπων πάρκων σε πολλές γωνιές της πόλης και φυσικά, χωρίς κόστος για τους Αθηναίους.

Η Αθήνα, όπως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «υποφέρει» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου. Η δόμηση των προηγούμενων δεκαετιών και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη, προκάλεσαν «ασφυξία» που απλώθηκε πέρα από το κέντρο, σε πολλές γειτονιές.
Το πρόβλημα στην πόλη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη των ανοιχτών χώρων, αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Έτσι, το στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αθηναίων, είναι από τη μία πλευρά η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους και από την άλλη, η δημιουργία και η αξιοποίηση δημόσιου χώρου.
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πέντε πάρκα τσέπης σε Άνω Κυψέλη, Κολωνό, Παγκράτι, Κεραμεικό και Σεπόλια. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ θετική. Οι κάτοικοι στις γειτονιές αυτές τα έχουν «υιοθετήσει», τα φροντίζουν και τα απολαμβάνουν καθημερινά. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα πάρκα, δημιουργούνται στα πρότυπα των πόλεων όπου η ύπαρξή τους, άλλαξε τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών, αλλά και επηρέασε θετικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

 

Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σε αυτή την βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.
Πηγή: iefimerida.gr Ρεπορτάζ ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ