iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

5 γιγατόνοι διοξείδιο του
άνθρακα στον αέρα
από τις φετινές φωτιές


Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις τεράστιες φωτιές που ξέσπασαν μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον Μάρκ Πάρινγκτον, ανώτερο επιστήμονα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, οι πυρκαγιές έχουν απελευθερώσει 4,7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα έως τις 16 Αυγούστου του 2021.

Τα στοιχεία γεννούν προβληματισμό σε επιστήμονες και ειδικούς, λόγω των επιπτώσεων του διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παράξει φέτος 2,7 γιγατόνους, σύμφωνα με το κέντρο πολιτικής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη, καθώς η περίοδος των πυρκαγιών στη Βόρεια Καλιφόρνια πλέον δεν ολοκληρώνεται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Το φετινό ρεκόρ στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πάνω από 190 δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τμήματα της Σιβηρίας. Από τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τη NASA, 505 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμφθηκαν πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία, στην απομακρυσμένη Δημοκρατία της Σάχα.
Οι τεράστιοι μαύροι, πυκνοί καπνοί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές διασκορπίστηκαν 2.000 μίλια από ανατολικά προς δυτικά και 2.000 μίλια από βορρά προς νότο. Ο καπνός έφτασε στον Βόρειο Πόλο και εξαπλώθηκε σε μέρη της Μογγολίας, σε απόσταση 1.200 μιλίων.
Ο Πάρινγκτον είχε αναφέρει ότι μόνο τον Ιούλιο, από τις φλόγες εκλύθηκαν 350 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ήτοι σε επίπεδα ρεκόρ μήνα από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να καταγράφουν τα επίπεδα CO2. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι οι εκπομπές τροφοδοτήθηκαν από τον καύσωνα και τις παρατεταμένες ξηρασίες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. «Έχουμε δει μεγάλες περιοχές πυρκαγιών στο παρελθόν», είπε στο New Scientist, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν συχνά πυρκαγιές να διαρκούν για δύο μήνες.

Πλέον της ΗΠΑ και της Ρωσίας, φέτος έχουν εκδηλωθεί τεράστιες πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, όπως και στη Μέση Ανατολή η Αλγερία, ο Λίβανος και η Τυνησία.