iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Η Καλαμάτα η πιο
''πράσινη'' πόλη
της Ελλάδας


Η Καλαμάτα είναι η πιo «πράσινη» πόλη της Ελλάδας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε έκθεση με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη».

Βασικό εργαλείο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat είναι φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος».

Σύμφωνα με αυτήν, στο 54,4% της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας υπάρχουν δέντρα. Αυτό σημαίνει πως τα δέντρα εκτείνονται σε 23,2 από τα 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Δεύτερη πιο πράσινη πόλη είναι η Πάτρα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και τρίτη η Καβάλα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.).

Από τις 9 ελληνικές πόλεις που εξετάστηκαν στην τελευταία θέση βρέθηκε ο Βόλος με μόλις 4,9% (1,3 από 27 τ. χλμ. κάλυψη δέντρων).

 
Η Αθήνα έχει 10,98% ποσοστό κάλυψης δέντρων και είναι στην προτελευταία θέση από τις 38 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εξετάστηκαν σε ό,τι αφορά τις συνολικές πράσινες υποδομές τους (χώροι πρασίνου, αθλητικοί χώροι, κήποι και τα λοιπά), οι οποίες καλύπτουν το 17% της έκτασής της.

Πίσω από την Αθήνα είναι μόνο η Βαλέτα της Μάλτας ενώ 36η είναι η Λευκωσία. Η πρωτεύουσα με το υψηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα είναι το Όσλο της Νορβηγίας με το 77% να καλύπτεται από πράσινες υποδομές.