iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ο δημοσιογράφος που
μετέτρεψε ερημονήσι
σε Εθνικό Πάρκο!


Για μόλις 13.000 δολάρια, ο Άγγλος Μπράντον Γκρίμσοου αγόρασε ένα μικρό ακατοίκητο νησί στις Σεϋχέλλες και μετακόμισε εκεί για πάντα. Σε ηλικία 40 ετών παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως συντάκτης εφημερίδας και ξεκίνησε μια νέα ζωή.
Μέχρι εκείνη την ώρα, κανένας άνθρωπος δεν είχε πατήσει πόδι στο νησί για 50 χρόνια. Ο Μπράντον βρήκε και σύντροφο ανάμεσα στους ιθαγενείς. Το όνομα του ήταν Ρενέ Λαφονταίν. Μαζί του άρχισε να εξοπλίζει το νέο του σπίτι. Ενώ ο Ρενέ ερχόταν στο νησί μόνο περιστασιακά, ο Μπράντον έζησε σε αυτό για δεκαετίες, χωρίς ποτέ να φύγει. Μόνος του.
Για 39 χρόνια φύτεψαν 16 χιλιάδες δέντρα με τα χέρια τους και έχτισαν σχεδόν 5 χιλιόμετρα μονοπάτια. Το 2007, ο Ρενέ πέθανε και ο Μπράντον έμεινε ολομόναχος στο νησί.
Ήταν 81 ετών. Προσέλκυσε 2.000 νέα είδη πτηνών στο νησί και εισήγαγε περισσότερες από εκατό γιγάντιες χελώνες, οι οποίες στον υπόλοιπο κόσμο (συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχέλλων) βρίσκονταν ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Χάρη στις προσπάθειες του σύγχρονου Ροβινσώνα, το άλλοτε έρημο νησί φιλοξενεί τώρα τα δύο τρίτα της πανίδας των Σεϋχελλών. Ένα εγκαταλελειμμένο κομμάτι γης έχει μετατραπεί σε πραγματικό παράδεισο.
Πριν από μερικά χρόνια, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε στον Μπράντον 50.000.000 δολάρια για το νησί, αλλά αρνήθηκε. «Δεν θέλω το νησί να γίνει αγαπημένο σημείο διακοπών για τους πλούσιους. Καλύτερα να είναι ένα εθνικό πάρκο που όλοι μπορούν να απολαύσουν. ”
Και πέτυχε ότι το 2008 το νησί πράγματι ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο.