iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Επιστήμη: Ξεχάστε
την Αττική που ξέρατε
μέχρι σήμερα...


Υπό τεράστια πίεση βρίσκεται το περιβάλλον της Αττικής ύστερα από τις αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές της τελευταίας 5ετίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ακόμα πιο δύσκολοι χειμώνες και ολοένα πιο ανυπόφορα καλοκαίρια περιμένουν κυρίως την Αττική, αλλά και ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα από την καταστροφή των τελευταίων δασών τους.

Η φετινή καταστροφή στην Πάρνηθα, αλλά και τα Δερβενοχώρια αθροιστικά με τις αποτεφρωμένες εκτάσεις που άφησαν πίσω τους οι φωτιές των τελευταίων ετών φαίνεται ότι ρίχνουν ορισμένα από τα τελευταία οχυρά ανάσας της πρωτεύουσας όπου κατοικούν περισσότεροι από 5 εκατομύρια άνθρωποι. Ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες στα ήδη ζεστά καλοκαίρια αναμένει, σύμφωνα με τους επιστήμονες το σύνολο του νομού, ενώ ο ήδη αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων πολλαπλασιάζεται τόσο για τη δυτική Αττική όσο και για τα δυτικά της Αθήνας προάστια.

ΠΗΓΗ ethnos.gr - Μαρία Λιλιοπούλου

Ειδικοί στις πλημμύρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως η Μάνδρα, το Ιλιον ακόμα και το Περιστέρι υπογραμμίζοντας πως πρακτικά πρέπει να μελετηθούν από την αρχή τα σχέδια διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου δεδομένου ότι η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, ενώ δασολόγοι αναφέρουν μια σειρά συνεπειών από τη συνεχιζόμενη εξαφάνιση των δασών.

«Μένω άναυδος με το μέγεθος της καταστροφής τα τελευταία χρόνια. Σε μερικά χρόνια δε θα αναγνωρίζουμε τον τόπο μας. Αλλάζει μορφή η Ελλάδα κι αυτό θα έχει εκτός των προφανών συνεπειών με τα χειμαρρικά φαινόμενα, σοβαρές συνέπειες και στην κοινωνία. Από την επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας των σωματιδίων και των άλλων ρυπαντών, την αλλαγή του μικροκλίματος στις πληγείσες περιοχές, την υποβάθμιση του τουριστικού προιόντος σε περιοχές όπως η Δαδιά όπου πολλοί ζούσαν από το δάσος με τη μορφη και του οικοτουρισμού, τη χεροτερευση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, την εγκατάλειψη της υπαίθρου», λέει στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής δασολογίας του ΔΠΘ, Γιώργος Κοράκης.

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που δημιουργούν αυτή τη στιγμή συνθήκες ασφυξίας στο λεκανοπέδιο συγκαταλέγονται η φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 και η φωτιά στην Κινέτα την ίδια χρονιά, οι πυρκαγιές του 2021 στα Βίλια και στην Βαρυμπόμπη, η οποία είχε ξεφύγει προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τον Μαραθώνα, οι πυρκαγιές του 2022 στην Πεντέλη που έφτασε έως την Παλλήνη και βέβαια οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια, το Λουτρακι, τον Κουβαρά και την Πάρνηθα.

«Αυτό το σκηνικό των τελευταίων 4 - 5 ετών διαμορφώνει μία τελείως διαφορετική κατάσταση στην Αττικη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τον κίνδυνο πλημμυρών, ο οποίος αυξάνεται δραματικά», επισημαίνει στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Διακάκης.

Και συνεχίζει: «Βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών, η λεκάνη της Μάνδρας, το Θριάσιο, αλλά και δυτικά προάστια της Αθηνας, τα Ανω Λιόσια, το Καματερό, το Ιλιον ακόμα και το Περιστέρι θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Το πόσο ακριβώς μένει να το δούμε σε μελέτες. Αλλά και η Ρόδος θα έχει πρόβλημα σοβαρό με κατολισθήσεις και πλημμύρες καθώς στην ανατολική πλευρά υπάρχουν ρέματα με μεγάλη ενέργεια και όγκους φερτών υλικών».

Οσο για την Αττική αυτός φαίνεται ότι δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος: «Και θερμοκρασιακά αναρωτιέται κανείς εάν σε 10 χρόνια από τώρα θα επιβιώνουμε το καλοκαίρι στην Αθήνα ή θα έχουμε μετατραπεί σε Κατάρ όπου η οποιαδήποτε δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους».

Ο κ. Διακάκης αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια βήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ως προς τα μέσα και το προσωπικό. Ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός των υπηρεσιών, ενώ κρίνει απαραίτητες τις ασκήσεις μεταξύ τους.

Για τον ίδιο είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διεπιστημονικής επιτροπής με ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και γενικότερα την κλιματική αλλαγή, αντίστοιχη με την επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου.

«Μεγάλος πυλώνας πρόληψης είναι ο πολίτης να ξέρει πως όταν παρατηρήσει καπνό θα πρέπει σε ελάχιστα λεπτά να πάρει την Πυροσβεστική, αλλά να έχει φροντίσει και την προάσπιση της περιουσίας του. Να μην κοιτά μοιρολατρικά το δάσος να καίγεται, αλλά να έχει καθαρίσει εγκαίρως το οικόπεδό του, απομακρύνοντας την καυσιμη ύλη και δημιουργώντας οικήματα ανθεκτικότερα στη φωτιά. Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να φροντίσει να εκπαιδεύσει τους πολίτες».

Σε κάθε περίπτωση για το χειμώνα που έρχεται θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό αντιδιαβρωτικά και αντικατολισθητικά έργα, για τα οποία ο κ. Διακάκης σημειώνει πως θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή διότι «δεν είναι κατάλληλα τα ίδια έργα σε όλες τις περιοχές».

Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται τα κορμοδέματα, τα φράγματα στο βουνό, η απομείωση κρίσιμων διατομών σε ποτάμια ή ρέματα, κλπ. Επισημαίνει, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καλής ποιότητας μελέτες για τον πλημμυρικό κίνδυνο, αυτές θα πρέπει να επικαιροποιηθούν καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.