iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Σήμα κινδύνου για
την κλιματική αλλαγή
από το Αστεροσκοπείο


Σήμα κινδύνου για την κλιματική κρίση από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλη Πετράκη ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα τόνισε

«Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις να συζητάνε για νερό σε μία περιοχή η οποία ήταν από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα από την άποψη του υδροφόρου ορίζοντα» αναφέρει αρχικά στην ΕΡΤ ο επιστήμονας. Σημειώνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ακριβής πρόγνωση αντίστοιχων ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία, όπως είπε, εμφανίζονται κάθε 10 – 15 χρόνια, με τα εργαλεία τα οποία διαθέτουν οι ειδικοί.

«Έχουμε τη δυνατότητα μετεωρολογικά να κάνουμε μία πρόγνωση για το προς τα πού πηγαίνει ο καιρός την επόμενη εβδομάδα και μέχρι εκεί» είπε ο κ. Πετράκης ενώ σημείωσε πως  το επόμενο καλοκαίρι θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρόγνωση. Ξέρουμε όμως ότι από τις αρχές του 1990 είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη μας» σημείωσε. Όπως επισήμανε παρότι οι επιστήμονες έθεταν τους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι πολιτικοί, όπως είπε, δεν ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.

«Δυστυχώς, φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, που αν δεν αλλάξουμε πορεία τα επόμενα 20 – 30 χρόνια – με ορόσημο το 2050- θα υπάρξει επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων», τα οποία όπως εκτίμησε ο κ. Πετράκης ίσως να είναι πιο έντονα.

Και όπως είπε, σχολιάζοντας τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel, «όλες οι εκτιμήσεις, λένε ότι το ξαναδούμε». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντας του Αστεροσκοπείου οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους. Μιλώντας για τις μεγάλες χώρες όπως η ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, τόνισε ότι κλείνουν τα μάτια τους ή αδιαφορούν για τις συνέπειες της ρύπανσης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός με τις συνέπειες να είναι πλέον ορατές και στους πιο δύσπιστους. «Η θάλασσα δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα καθώς τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Δυστυχώς αυτό έχει να κάνει με τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το κλίμα και τη βιομηχανική παραγωγή πολλών αναπτυσσόμενων κρατών» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.